Vybíráme
30. 11. 2023, WEBREDAKTOR

To, co spojuje dnešní novinky, které si pro vás připravilo Hudební oddělení Ústřední knihovny, je kytara a láska k ní.

Dylan, Bob: Filosofie moderní písně

The Philosophy of Modern Song vydal Bob Dylan v listopadu loňského roku. Teď přišel na trh český překlad. O něm kritici vyjádřili jisté pochybnosti, už jen kvůli tomu, že Dylanův unikátní mluvený i psaný projev se tak trochu vzpírá ideálnímu přeložení do jiných jazyků. Když si ale při čtení 66 krátkých kapitol budete pouštět písně, ke kterým se každá z esejí váže, na poetiku světoznámého písničkáře a laureáta Nobelovy ceny se napojíte daleko snáz. Staré hity z období 20. – 70. let 20. století skrze Dylanovy neobvyklé postřehy získávají nový život a relevanci.

PŮJČTE SI

Janda, Petr: Dávno plus

Svoji autobiografii s názvem Dávno vydal Petr Janda v roce 2011. Po dalších dvanácti letech získal pocit, že je na čase svoji knihu aktualizovat a doplnit o příhody z poslední doby. Kniha psaná svižně a bez příkras sleduje osobní i pracovní život jednoho z nejznámějších českých rockerů. Dojde řeč na největší úspěchy i nelehké a kontroverzní momenty, jako když se Janda rozhodl podepsat Antichartu. S kapelou Olympic se český zpěvák, kytarista a skladatel publiku představil poprvé v roce 1963. Dnes má čtyřčlenná sestava na kontě více než dvě desítky alb, své místo v síni slávy a 18. prosince tohoto roku v pražské O2 aréně oslaví 60. výročí své existence.

PŮJČTE SI

Guilfoyle, Ultan: Guitar

Co by zmohl Bob Dylan a Petr Janda bez kytary? Hudební nástroj, který změnil dějiny populární hudby v celé její šíři, fascinoval režiséra a dokumentaristu Ultana Guilfoyla natolik, že ji věnoval svoji publikaci pojmenovanou jednoduše Guitar. Autor se ale více než na popkulturní význam zaměřil na design jednoho sta vybraných kytar z období 17. až 21. století. Kvalitními fotografiemi obdařená publikace kombinuje krátký popis každého nástroje doplněný minimálně jedním velkoformátovým obrázkem. Pro ty, kteří si kromě prohlížení krásných nástrojů chtějí i něco přečíst, nabízí autor stručné úvodní kapitoly o historii nástroje sahající do Afriky a na Blízký východ a o repertoáru, ve kterém přijde řeč na barokní mistry i ikony blues, popu či rocku.

PŮJČTE SI

Kytara pro každého

Možná si ale na kytaru chcete především zahrát. V našem fondu je kytarového repertoáru velké množství, z novějších přírůstku zmiňme publikaci Kytara pro každého. Vy, nebo jiný začátečník ve vaší rodině, se v ní může seznámit se vším, co při vstupu do kytarového světa potřebujete znát. Dozvíte se, jak novou akustickou či elektrickou kytaru vybrat, jak o ni pečovat, ale také jaké softwarové aplikace si pořídit nebo jak se na ní naučit základy nejhranějších stylů.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek Pixabay.com.