Služby
29. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Technologie virtuální reality, díky které se ocitnete v simulovaném prostředí, je tu s námi více než 50 let.

V současné době už není pouze odnoží zábavního průmyslu, ale její využití se přesouvá do vzdělávací a komerční oblasti. 

Virtuálně v bezpečném prostřední

Městská knihovna v Praze nově nabízí možnost vyzkoušet si virtuální realitu v bezpečném a klidném prostředí knihovny a chce tak nabídnout zajímavé a atraktivní možnosti sebevzdělávání nejen pro mladší generaci.

Na pobočkách Opatov a Jezerka si můžete už nějakou dobu virtuální realitu vyzkoušet. Nově vzniká několik VR pointů v Ústřední knihovně. A do budoucna plánujeme také VR pointy v další pobočkách.  

Zavést virtuální realitu do služeb knihovny pomáhá  projekt Virtuální model Ústřední budovy Městské knihovny v Praze: online prostor pro zážitky a poznání

Virtuální realitu jsme si vzali za svou

Městská knihovna v Praze si vzala téma VR za své a pokusí se ve VR nejen zpřístupnit zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale také pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. 

V rámci projektu vznikla VR aplikace Visiolibrum, která převádí aktuální podobu vybraných částí Ústřední knihovny do virtuálního prostředí a zároveň umožní zájemcům prohlédnout si kulturní památku v několika historických obdobích nebo si zahrát VR hry z knihovního prostředí. 

Tip! Stáhněte si zdarma aplikaci Visiolibrum na www.mlp.cz/vr.

Připravila: Simona Doušková

Mohlo by vás zajímat

Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska prostřednictvím Fondů EHP a jeho cílem je smysluplně posílit využívání kulturního dědictví. Odbornými partnery projektu jsou Muzeum města Prahy a knihovna v norském Trondheimu.