Knihy
27. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Oceňovaný fantasy román, příběh dvou mužů na opačných stranách izraelsko-palestinské zdi nebo vzpomínky na základní vojenskou službu v bývalém Československu.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Kawamura, Genki: Kdyby ze světa zmizely kočky

Oceňovaný fantasy román japonského autora s přesahem k zamyšlení o životních hodnotách.

Co byste dělali, kdybyste zjistili, že brzo zemřete? A kdyby se před vámi objevil Ďábel s nabídkou, že vám život prodlouží? Má to však jeden háček. Za každý den života navíc musí ze světa něco zmizet. V takové situaci se octne bezejmenný poštovní poslíček, který žije v malém bytě se svým kocourem jménem Zelí. S otcem si nerozumí a matka mu před pár lety zemřela. Jednoho dne zjistí, že mu kvůli nádoru na mozku nezbývá mnoho života. Objeví se však Ďábel s nabídkou, která se zdánlivě neodmítá. Hrdina pak každý den musí čelit volbě, co dalšího ze světa nechá zmizet výměnou za kousek vlastního života. Situace na hranici smrti ho donutí přehodnotit nejen cenu každodenních samozřejmostí, ale také svůj dosavadní vlastní život.

PŮJČTE SI

McCann, Colum: Apeirogon

Román irského autora je mnohoúhelníkem prolínajících se vyprávění, jehož těžnicí je příběh dvou mužů na opačných stranách izraelsko-palestinské zdi.

Apeirogon je kniha o síle příběhu. Dozvíme se v ní o poslední večeři Françoise Miterranda, o ptácích i amatérských archeolozích, ale hlavní pozornost je upřena na dva muže, Ramiho a Bassama, a jejich osudy, jež se odvíjejí z opačných stran Zdi, ale nakonec se spojí. Colum McCann vypráví pravdivý příběh dvou otců, kteří přišli o dcery, dvou přátel usilujících o to samé, ačkoli jeden je Izraelec a druhý Palestinec. Všechny linie vyprávění vzájemně souvisejí, komunikují spolu a proplétají se, napříč staletími i kontinenty, jako Příběhy tisíce a jedné noci. Apeirogon je příběh lidství. Nenávisti, lásky a naděje.

PŮJČTE SI

Horňáková-Civade, Lenka: Amsterodamské vigilie

Kniha oceňované české autorky žijící ve Francii si pohrává se zajímavou myšlenkou, že známý filosof Jan Amos Komenský a slovutný malíř Rembrandt van Rijn se mohli dobře znát, a dokonce jeden druhého v mnohém ovlivňovat.

Amsterodam, rok 1656. Evropa se vzpamatovává z třicetileté války, která přímo či nepřímo vyhnala mnoho lidí z jejich domovů. Patřil k nim i kněz, učitel a filosof Jan Amos Komenský. Řízením osudu se po mnoha peripetiích a osobních tragédiích dostal do Amsterodamu ve stejné době, kdy v něm žil a tvořil světoznámý malíř Rembrandt van Rijn. Podle historických pramenů bydleli téměř v sousedství, lze tudíž předpokládat, že se museli znát. Ve florentské galerii Uffizi také visí Rembrandtův obraz starce, nápadně podobného právě Komenskému, a mnozí badatelé skutečně předpokládají, že jde o filosofův portrét. Z těchto dvou základních úvah vyšla Lenka Horňáková-Civade, když si představila, jak setkání těchto dvou výjimečných, ale velmi rozdílných mužů mohlo proběhnout.

PŮJČTE SI

Svoboda, F. X.: Noční host

Sbírka tajemných a strašidelných próz pozapomenutého autora, který uměl citlivě postihnout přízračnost českého venkova.

V devatenácti povídkách vybraných z rozsáhlého díla F. X. Svobody (1860–1943), rodáka z Mníšku pod Brdy, navštívíme především brdské lesy a vesnice, a to převážně za tmy, ve chvílích, kdy se na odlehlých místech zjevují duchové, ďáblové, lesní skřeti a víly, kdy se nad lukami vznášejí přízraky vojáků z dávných bitev, na polní cestě se kodrcá povoz s vodníkem a své prazvláštní historky vypráví sadař Janatka nebo Anna Kroupová, vdova po správci bažantnice, která měla blízko k záhadnému výraři Poupovi, jenž v sobě nosil duši lesa… Knihu sestavil a doslovem opatřil Petr Boček. Je určena všem literárním dobrodruhům a hledačům temných kuriozit, kteří se chtějí obeznámit s výrazným představitelem staročeské venkovské gotiky a jeho působivě psanými díly, jež tiskem naposledy vyšla leckdy i před více než sto lety.

PŮJČTE SI

Klukan, Petr: Húlava nad buzerplacem

Vzpomínky hlavního protagonisty příběhu reflektují zážitky vojína základní vojenské služby v bývalém Československu, přibližně z přelomu 70. a 80. let 20. století. Autor se inspiroval vlastními vzpomínkami.

Novela Húlava nad buzerplacem – inspirovaná Klukanovými zážitky ze základní vojenské služby – vychází v grafické úpravě a s vynikajícími kolážemi Bohuslava Šíra. Húlava je náhlé a prudké zvýšení rychlosti větru při příchodu bouře. Také pro absolventa – meteorologa Pavla je vojna na letišti v Mošnově doslova húlavou, kdy se stává účastníkem a svědkem řady bizarních i krutých situací. Když se ho po letech vnuk zeptá, co vlastně byla vojna, vstoupí ve vzpomínkách do stále živých obrazů a objevuje pocity, o kterých si myslel, že jsou dávno pryč. Rozhodne se vydat i na místa, kde kdysi „stříhal metr“ a pátrat i po kamarádovi z vojny. A stejně jako před lety přemýšlí o hranicích osobní odvahy, poznání a odpuštění jednotlivce ve vymknutých podmínkách.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.