Vybíráme
22. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Projekt Praha město literatury hostí autorky i autory z celého světa. Poznejte spisovatele, kteří dorazí v roce 2024.

Od roku 2015 zavítalo v rámci projektu Praha město literatury do Prahy na dvouměsíční rezidenční pobyty celkem 41 zahraničních autorů a autorek, mezi kterými najdeme také známá jména, jako např. Sarah Perry (Nestvůra z Essexu), Natalia Ščerba (Časodějové), Sophie Mackintosh (Voda mrtvá a živá) či Christine Leunens (Nebe v kleci). Jen letos jsme zde měli 9 autorů z celého světa a tím rozhodně nekončíme – je totiž čas představit rezidenty na rok příští. Kdo k nám během roku 2024 dorazí? Těšit se můžete na spisovatele, básníky a dokonce i hudebníky z blízka i daleka.

Je libo trochu rodinné historie, queer romanci nebo gotický román? To všechno jsou žánry, kterým se naši rezidenti věnují ve své tvorbě. Během roku 2024 se s autory setkáte během rozličných literárních večerů.

Rezidenti 2024

Olga Flor se narodila ve Vídni, kromě toho ale vyrůstala také v Kolíně nad Rýnem a Štýrském Hradci. Vystudovala fyziku, následně ale šla pracovat s multimédii a od roku 2004 se věnuje jen psaní. Píše nejen romány a povídky, ale také eseje, divadelní hry a muzikály. Její díla jsou zejména ze současnosti, zabývají se politikou a hodně využívají hravost až zákeřnost jazyka. Její nejnovější dílo Morituri je román o tom, jak se ti nejbohatší uživují při životě pomocí transfuze krve mladých imigrantů. Olga udržuje dlouhodobé přátelství s Radkou Denemarkovou, s níž také plánuje zde v Praze psát společnou knihu.


Obálka knihy Olgy Flor

Nadiia Brylynska je profesorkou na katedře Slovanské filologie Lvivské univerzity a překladatelka z češtiny. Do ukrajinštiny pomáhala přeložit Havlovo Prosím stručně či hru bratří Čapků Ze života hmyzu, nejvíce se však věnuje překladům poezie. V Praze by ráda dokončila svůj překlad poslední sbírky Jaroslava Seiferta Býti básníkem a vydat ji na Ukrajině. Šlo by pak o první kompletně přeloženou a vydanou Seifertovu sbírku v ukrajinštině.

Burundská dramatička a herečka Laura Sheïlla Inangoma je vycházející hvězdou tamější divadelní scény. Dosud známá hlavně jako herečka, Laura Sheïlla se rozhodla věnovat se i psaní divadelních her. Její texty plné situačního humoru a sarkasmu staví do kontrastu zviditelnění faktů a snaží se zapojit diváky do diskuze o rovnoprávnosti či konceptu všeobecného blaha. V Praze bude pracovat na divadelní hře inspirované filosofickými texty Františky Plamínkové.


Laura Sheïlla Inangoma

Wibke Brueggemann je německá autorka queer literatury pro mládež. Studovala herectví, ale stala se nakonec spisovatelkou. To se ukázalo jako správný krok – její debutová queer komedie Love is for Losers (Láska je na prd, Yoli, 2021) slaví celosvětový úspěch. Letos ji vyšla další kniha pod názvem Cupid's Revenge. Nyní se inspirovala festivalem Dvořákova Praha a plánuje psát příběh dvou mladých muzikantů – jednoho z NDR a druhého z Anglie – kteří se setkají v Praze v roce 1989 právě na tomto festivalu.


Wibke Brueggemann

Emily Bitto pochází z australského Melbourne, má ale české kořeny, které přijíždí do Prahy zkoumat. Zatím vydala dva romány, píše ale také básně a eseje, literaturu a kreativní psaní také vyučuje. Nyní pracuje na svém třetím románu sledujícím osud skupiny československých exulantů v Austrálii. Román je inspirovaný životem jejího otce, který byl po Pražském jaru vykázán z Československa a utekl do Austrálie.


Emily Bitto

Claudiu Komartin je rumunský básník a překladatel. Za prvotinu Păpuşarul şi alte insomnii (Loutkář a jiné nespavosti) získal prestižní Cenu Mihaie Eminesca a stal se jedním z nejpodstatnějších představitelů tzv. Generace 2000, která rumunské poezii vtiskla nový, moderní směr. Následovaly další úspěšná díla a překlady do mnoha světových jazyků. Jeho poezie čerpá z napětí mezi touhou po harmonii a syrovou, neuspokojivou skutečností.

Islandský autor Örvar Smárason není v Praze cizincem. Je totiž absolventem pražské FAMU, kde studoval scenáristiku. Nyní je úspěšným spisovatelem, básníkem a muzikantem. Je zakládajícím členem experimentální skupiny múm, dlouhodobě hraje i se skupinou FM Belfast, velmi často spolupracuje s jinými hudebníky. Má sólovou kariéru a skládá i filmovou a divadelní hudbu. Vydal již pět knih, šestou by měl být gotický román psaný zde v Praze.


Örvar Smárason

Britská spisovatelka Nuala Ellwood je známou autorkou psychologických thrillerů, její prvotina My Sister's Bones (česky Co zbylo z mojí sestry) je předlohou k stejnojmennému filmu s Olgou Kurylenko a Annou Friel v hlavních rolích. Po úspěchu první knihy přišly další tři (v češtině všechny pod nakl. Domino). Příští rok vyjde Nuale již pátá kniha, ona však nezahálí a plánuje přijet do Prahy psát šestou, tentokrát historickou detektivku zasazenou částečně do Českého Krumlova.


Obálka knihy Nualy Ellwood – Co zbylo z mojí sestry

Připravila Eliška Fuxová , Praha město literatury

Mohlo by vás zajímat

Večer se špetkou mystiky

Kde: Ústřední knihovna – Záliv (hala s naučnou literaturou)
Kdy: 6. 12. 2023 | 17:00
Autorské čtení francouzského spisovatele Pierra Cendorse. Během večera zazní autorovy texty v překladu Sáry Vybíralové.

Pierre Cendors tvoří netradiční poetické romány, snové a enigmatické. Rád boří hranice žánrů, stejně jako ty mezi reálným světem a představivostí. Praha ho inspiruje již přes 20 let, kdy mu ji prostřednictvím Foglarových románů představila manželka. Bludiště pražských uliček se objevilo v autorově debutu L’homme caché i jeho volném pokračování, nyní se do něj opět vrací a píše historický román inspirovaný životem Antonína Langweila.


Pierre Cendors

Praha město literatury

Jsme projekt na podporu pražského literárního života, který vznikl v roce 2009 z iniciativy Městské knihovny v Praze a Českých center. Nyní sdružujeme více než 30 partnerů. Hlavním cílem projektu je podpořit vnímání Prahy mezi obyvateli i návštěvníky jako místa, které inspiruje k vlastní tvorbě a podněcuje k četbě a zájmu o literaturu a knihy obecně. Jedním z mezníků projektu je pak získání prestižního titulu “kreativní město literatury UNESCO” v roce 2014.

www.prahamestoliteratury.cz

Obrázek v perexu: Pixabay.com.