Vybíráme
20. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Nové prózy Biancy Bellové, Annie Ernaux nebo nová básnická sbírka Ondřeje Macury.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Sichinger, Martin: Zítra přijde Olah

Bylo nás pět za časů normalizace – tak by se dal charakterizovat tragikomický román ze šumavského pohraničí, líčený očima Michala Zídka, žáka 7. C vimperské Základní školy československo-sovětského přátelství.

Michal Zídek a jeho spolužáci národnostně pestrého původu – tak charakteristického pro místa poblíž naší západní hranice – prožívají svá chlapecká dobrodružství, hrají si na indiány, užívají si školních radostí a starostí. Zdobí budovatelské nástěnky, běhají při branném cvičení v plynových maskách… A tváří v tvář zákeřným praktikám soudruhů učitelů, lampasáků, šikanujících osmáků, drsných dívek i nečekané tragické smrti jednoho z kamarádů vstupují ze světa dětských her do prostoru dospělosti, v němž musí vůči tlaku komunistické ideologie projevit skutečnou odvahu a hrdinství. Jednoho dne do jejich třídy přibude nový mlčenlivý romský spolužák Martin Olah a svérázným způsobem si získá úctu ostatních. Vypravěčsky originální text Martina Sichingera věrohodně líčí, jaké bylo dospívání v 80. letech na malém městě.

PŮJČTE SI

Ernaux, Annie: Paměť dívky

Autobiografická próza od držitelky Nobelovy ceny za literaturu. Pomocí nesmazatelných obrazů ze své paměti, fotografií a dopisů psaných v té době přátelům autorka hledá dívku, kterou kdysi byla, v neúprosných návratech mezi včerejškem a dneškem.

V létě roku 1958 přijde osmnáctiletá Annie Ernauxová na letním táboře v Normandii o panenství. Teprve ve chvíli, kdy ji hlavní vedoucí, se kterým stráví noc, opustí, si Ernauxová uvědomí, že se podřídila jeho vůli a že ve svém smutku zůstává „otrokyní bez pána“. O padesát let později jí dochází, že může uplynulé roky smazat a vrátit se k úvahám o mladé ženě, na niž chtěla zcela zapomenout. A zjistit, že právě u ní, zrazené dívky plné studu a ponížení, ale také dívky, která poznává sebe samu a postupně získává sebedůvěru, se skrývá počátek jejího spisovatelského života.

PŮJČTE SI

Bellová, Bianca: Transfer

Soubor čtyř povídek renomované české prozaičky, v nichž se v jedné odletové hale propojí pozoruhodné osudy všedních autorčiných hrdinů a hrdinek.

Nikdy si nemůžeme být jistí, kde přistaneme. Velké evropské letiště, masa cestujících a každý z nich si v příručním zavazadle nese svůj osobní příběh. Občas o sebe zavadí ramenem a jejich cesty se na okamžik protnou. Žena žijící ve stínu svého partnera, programový smolař se slabostí pro Kerouaca, dcera na cestě z karu… Bellová ve své nové knize umně propojuje obyčejné a zároveň pozoruhodné příběhy a ukazuje, že život je jako tranzitní zóna, kde náhodné setkání s cizím osudem může ten náš přesměrovat jinam. Anebo taky ne.

PŮJČTE SI

Macura, Ondřej: Tiše, aby nás neslyšel…

Sbírka poezie českého básníka a prozaika Ondřeje Macury přináší verše plné hluboké obraznosti, neklidu i nevyzpytatelných krajin, v nichž se odehrávají kuriózní i všední lidské zápletky a situace.

Krajiny skutečné i snové, sídliště i údolí s chatami. Zvířata, stromy, vítr… Kočka! Muž a žena. V nové knize Ondřeje Macury je příroda svědkem velkých lidských momentů i komických banalit. Někdy se tváří přátelsky a vlídně, častěji je ironická a trpělivě očekává konec iluzí člověka o sobě i o ní. Pomíjivost a plynutí času se odrážejí v nesrozumitelnosti fotografií, které po sobě v albech zanecháváme. Tiše, aby nás neslyšel – kdo?

PŮJČTE SI

Franz, Marie-Louise von: Mýty o stvoření

Autorka vykládá příběhy nejrůznějších kultur z psychologického pohledu a na řadě příkladů z analytické praxe ukazuje, jak mýty o stvoření mohou pomoci rozpoznat a podpořit tvořivé procesy v lidské duši.

Témata z těchto mýtů se totiž objevují často ve snech či jiném nevědomém materiálu právě tehdy, když se v lidském vědomí „má zrodit či být stvořen nový svět“. Tato kniha je určena pro široké publikum čtenářů a tak jistě zaujme nejen ty, kdo se zajímají o témata hlubinné psychologie a religionistiky, ale i ty, kteří se zajímají o populárně psychologickou literaturu.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.