Knihy
13. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Literární debut Ivana Hlase, nový román Isabel Allende nebo básnická skladba Jiřího Staňka.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Hlas, Ivan: Za barevným sklem

Literární prvotina známého hudebníka s úsměvem i nostalgií líčí dětství a dospívání v pražských Dejvicích 60. a 70. let.

V autorových vzpomínkách ožívají Dejvice 60. a počátku 70. let, v nichž prožíval své klukovské hry a bitvy, dětsky vážné drobné radosti i traumata, první lásky i první muzikantské krůčky s kapelou spolužáků. Známý muzikant se ve své literární prvotině zdařile vrací do psychologie malého i dospívajícího kluka, bez stylizace a bez nároku na historickou přesnost vypráví své vzpomínky zaujatým a sympaticky přímým stylem. Osoba autora i doba a prostředí děje upomínají na muzikál Šakalí léta, přesvědčivost a místy komická vážnost klukovského světa pak připomínají díla jako Obecná škola nebo Knoflíková válka.

PŮJČTE SI

Allende, Isabel: Dlouhý okvětní plátek moře

Román přední chilské prozaičky o dvojici uprchlíků z frankistického Španělska, zmítaného občanskou válkou.

Koncem třicátých let 20. století se Španělsko propadá do chaosu občanské války. Na útěku před stoupenci generála Franka se ocitne i mladá těhotná vdova Roser a Víctor Dalmau, armádní lékař a bratr jejího zesnulého manžela. Aby přežili, musí udělat něco, po čem ani jeden netouží – uzavřít sňatek. Spolu se dvěma tisíci dalších uprchlíků se na lodi vydávají do Chile, kde hodlají začít nový život. I přes svoji složitou situaci se nevzdávají naděje. Uvidí ještě někdy svou rodnou zemi svobodnou?

PŮJČTE SI

Bulyčov, Kir: Osada

Sci-fi román ruského autora je příběhem o přežití v neuvěřitelných podmínkách. Zároveň jde i o hluboké zamyšlení nad hodnotou civilizace a lidství.

Uprostřed lesa se ukrývá malý shluk chýší. Žijí v nich lidé – či lépe řečeno přežívají, neboť okolní svět živých stromů a nočních netvorů je zlé a nepřátelské místo, kde je člověk nevítaným hostem. Záhuba zde číhá v tisíci různých podobách a každičký krok může přinést smrt nebo šílenství. Obyvatelé osady den co den svádějí boj o přežití i o zachování své lidské důstojnosti. Sní o tom, že se jim podaří proniknout na vzdálený sever, kde se možná nachází naděje na záchranu. Cesta k ní je dlouhá a nesnadná. Vede divočinou plnou dravých bestií a zasněženými velehorami s jediným schůdným průsmykem. Přesto se lidé na začátku každého léta, jež je v tomto světě vzácností, vydávají na cestu.

PŮJČTE SI

Staněk, Jiří: Příběh

Příběh, inspirovaný skutečnou událostí z druhé světové války tradovaný v básníkově rodině, je jednou z prvních prací Jiřího Staňka (1957), kterou napsal jako devatenáctiletý.

Báseň vyšla poprvé v almanachu Oheň III roku 1981. K autorovým 60. narozeninám ji vydal Dobrý důvod jako bibliofilii, kdy se asi na stu různých obálek knihy podílela řada básníků, výtvarníků a autorových přátel. Knihy-ilustrace byly roku 2018 vystaveny v Brně na Skleněné louce. V roce 2023 vydáváme Příběh znovu, tentokrát je určený široké obci čtenářů.

PŮJČTE SI

Wüst, Editha: Velká kniha numerologie

Základy numerlogie v praktické příručce.

S touto knihou v ruce získáváte jedinečnou možnost pomocí data narození nebo jména odhalit vše, co se v člověku skrývá v tajemných, avšak matematicky logických vzájemných vztazích čísel. Pouze tato kniha vám přinese opravdu praktické a kompletní numerologické tabulky pro vaše osobní použití. Budete se moci dozvědět o sobě i o druhých všechny možné numerologické předpoklady a charakteristiky ze všech možných oblastí života – lásky a vztahů, peněz, osobních a povahových vlastností, budoucích dětí nebo osudu již narozených dětí, skrytých talentů a perspektiv do budoucna. Budete vlastně moci pomocí čísel odhalit karmickou zátěž každého člověka.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.