Vybíráme
9. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Lektor Michael Fiala připravil tipy na čtyři podstatné současné komiksy, které si můžete půjčit v knihovně.

Gipi: Země potomků

Dystopické černobílé komiksové putování dvou dospívajících bratrů napříč zamořenou krajinou.

Na břehu zamořeného jezera přežívají dva mladí bratři a jejich málomluvný otec. Po většinu času se jen snaží schrastit něco k snědku, ale nedá jim spát jedna záhada: Co si to otec pořád zapisuje do deníku?

PŮJČTE SI

Strömquist, Liv: V zrcadlové síni

Švédská autorka se ve svém prvním barevném komiksu zabývá otázkou krásy a vzhledu v moderní konzumní společnosti.

Žijeme v říši obrazů. S chytrym telefonem v ruce se bavíme, nakupujeme, chodíme na rande, usínáme a především šmírujeme sami sebe. Jenže zatímco péče o vlastní vzhled se stala jednou z nejdůležitějších částí našich životů – vždyť kdo by nechtěl vypadat dobře na fotce? –, samotná krása se ocitla v ohrožení, neboť se jí zmocnil kapitalisticky trh a vyrobil z ní spotřební produkt.

PŮJČTE SI

Jislová, Štěpánka: Srdcovka

Otevřená autobiografická komiksová zpověď české autorky a ilustrátorky, která se ohlíží zejména za svými partnerskými vztahy, či snahou je navázat.

Kde se bere láska? Může za ni genetika, okoukali jsme vztah rodičů, nebo jde o nespoutaný proces zcela mimo naši kontrolu? Co když každý další vztah je přesnou kopií toho předchozího? Autorka nás vezme na divokou intimní jízdu svými vzpomínkami a zážitky s láskou, vztahy a vším mezi tím. Provází nás vysokoškolskými večírky i pocity osamělosti, bourá představy o tom, co to vlastně znamená být mladou ženou či mužem, a svěřuje se s vlastní zkušeností se sexuálním násilím. Postavy sledujeme od dětství přes pubertu až po dospělost, jejich příběh reflektuje také svět online seznamek a aplikací, kulturu nezávazného sexu i bezvýchodnost toxických vztahů.

PŮJČTE SI

Mizuki, Shigeru: Hitler

Komiksový a lehce beletrizovaný životopis nacistického diktátora v japonské manga podobě.

Biografický komiks Hitler je jedním z prvních historických děl slavného japonského kreslíře a scenáristy, jenž s potměšilým humorem vykresluje osud nechvalně proslulého německého vůdce od jeho idealistického mládí až po hořký konec v troskách Berlína.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.