Knihy
6. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Povídková sbírka básníka Jana Vozky, mysteriózní román z prostředí amerického jihu nebo próza izraelské autorky o odcizení matky a dcery.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Tygře, tygře: Vozka, Jan

Sbírka citlivých povídek je prozaickou prvotinou libereckého básníka.

Kniha z rodu povídek Jana Balabána. Mihotavé záznamy dávné slávy a patřičnosti s nadhledem i ironií zachycující třpytivost našich životů. Postavy, které potkáváme denně na ulicích, ale nic o nich nevíme, naše strachy a pocity, které mizí nebo v hlubině setrvávají.

PŮJČTE SI

Everett, Percival: Jižanské stromy divné ovoce nesou

Román zpracovává téma černého svědomí Spojených států, a to s velkou dávkou černého humoru, okořeněného kapkou černé magie. Nestandardním způsobem předestírá palčivé a dosud neuzavřené otázky, které stále jitří americkou společnost.

Je cosi shnilého ve státě Mississippi – a nejen tam. Záhadné vraždy bělochů přitahují pozornost k tuctovému městečku Prachy. A dva detektivy, kteří je přijeli vyšetřovat, tu nevítají zrovna s otevřenou náručí. Na pozadí vyšetřování postupně vyvstává děsivý obraz rasového násilí, které se jako krev rozlévá po všech státech bývalého Jihu už desítky let.

PŮJČTE SI

Blum, Hila: Jak milovat svoji dceru

Oceněný psychologický román izraelské autorky o zdánlivě nevysvětlitelném odcizení matky a její dospělé dcery.

Fascinující, citlivý a srdcervoucí román začíná odcizením matky a její dospělé dcery a postupně odhaluje způsoby, jakými může mateřská láska škrtit, ačkoli se snažila kolébat, a jak může bezohledně a nesprávně nasměrovat, i když chtěla chránit.

PŮJČTE SI

Jacobsen, Roy: Sígři

Příběh z doby okupace Norska nacistickým Německem. Příběh o tom, jak přežít každodenní nástrahy života v okupovaném městě, všudypřítomný strach a obavy o své blízké.

Parta dětí z činžáku na chudém předměstí Osla, jejíž jádro tvoří tři stejně staří kluci Carl, Olav a Roar, prožívá nejdůležitější roky svého dětství. Jsou sice tak říkajíc na šikmé ploše, nechodí do školy, kradou, padělají přídělové lístky a věnují se překupnictví, nicméně tím vším umožňují svým rodinám přežít. Mladí sígři to s rodiči nemají lehké, zejména otcové si odmítají připustit, že jsou to děti, na nichž je rodina existenčně závislá. Významnou roli hraje v knize i každodennost okupovaného města, všudypřítomný strach, ilegální poslech rádia, zmizelí a uvěznění členové rodin.

PŮJČTE SI

Parikh, Amita: Cirkusový vlak

Historický román s prvky fantastiky sleduje příběh Leny, která je odmalička upoutána na vozík. Jako dcera kouzelníka ale cestuje s cirkusem po Evropě v době, kdy do života všech zasáhne druhá světová válka.

Ve Světě divů, nejvelkolepějším evropském kočovném cirkusu, je každý okamžik plný kouzel a nic není takové, jak se zdá – zejména pro lidi, kteří tu žijí. Chytrá a zvídavá Lena touží po skutečném kouzlu vědy a medicíny, a to navzdory otcově přehnané ochraně a omezením, která jí svět klade kvůli jejímu postižení. Její život nabere vzrušující směr, když zachrání Alexandra, sirotka s vlastními tajemstvími a záhadnou minulostí. Během let, kdy se jejich přátelství prohlubuje a Alexandre se začne učit iluzionistickému umění, se kolem nich stupňuje druhá světová válka. Když jsou Theo a Alexandre najati k práci v Terezíně, nacisty zřízeném modelovém městečku pro Židy, Lena se musí se vydat vlastní cestou a odvážit se uvěřit v nemožné – v sebe sama.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.