Služby
3. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Máte rádi filmovou hudbu? Chcete si půjčit hudební filmy nebo záznamy scénických představení? Přijďte do Hudebního oddělení Ústřední knihovny .

Filmová hudba na cédéčku

Najdete u nás třeba soundtrack ke slavnému filmu režiséra Sergia Leoneho Tenkrát na Západě z pera neméně proslulého italského skladatele Ennia Morriconeho. Bylo to jeden z prvních fyzických záznamů, který se u nás v knihovně v této formě objevil. V katalogu jsou „cédéčka“ značeny obligátní značkou signatury CD.

Velká část cédéček s nahrávkami hudby, které v knihovně nabízíme, je dostupná v online verzi v mezinárodní hudební databázi Naxos Music Library. Jak na to? Stačí se stát čtenářem knihovny a do hudební databáze máte přístup zdarma přes náš web www.mlp.cz nebo přes mobilní aplikaci.

Hudební filmy a scénická představení

Hudební filmy a scénická představení (záznamy oper a koncertů, balety, filmové muzikály aj.) mají v našem fondu další čestné místo. Nosičem záznamů jsou v tomto případě DVD a Blu-ray disk obsahující data ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě. V našem oddělení je najdete pod pod signaturou CF.

Pozor! Kvůli autorskému zákonu si ne všechna „dévédéčka a blúreje“ můžete půjčit domů. V poslechovém koutku si je ale můžete přehrát. Pouštět si můžete jak vizuální, tak hudební nosiče. Na příští rok chystáme novou službu – půjčování externích mechanik pro DVD a CD.

www.mlp.cz/hudebni

Mohlo by vás zajímat

Významná díla hudebně-filmové tvorby připomeneme výstavou v prostorách centrální haly Ústřední knihovny, kterou si budete moci poprvé prohlédnout právě 18. listopadu 2023 během Noci divadel.