Knihy
30. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Autobiografické vzpomínky Jana Svěráka, sci-fi román filipínsko-amerického autora nebo novou básnickou sbírku Ewalda Murrera.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Svěrák, Jan: Světakrásy

Knížka autobiografických vzpomínek a cest do vnitřního světa, jejímž autorem je známý filmový režisér.

Tahle knížka je osobní. Obsahuje vzpomínky, sny a postřehy, které jsem měl potřebu zaznamenat, aniž bych tušil, že mají něco společného. Některé jsou veselé, jiné spíš dojemné až zádumčivé. Přesto mají něco společného. Natolik mě zasáhly, že jsem pod jejich vlivem měnil kurz svého dalšího směřování. Jako když kapitán lodi dostane nové souřadnice a pootočí kormidlem. Mohl by to být můj cestopis, pokud přijmete, že cestovat se dá nejen po Zemi, ale také v sobě, ve světě vnitřním. Kromě pozemských zážitků s jedním psem, velrybami a lidožrouty se tak dočtete i o výpravách do říše snů a vůbec za hranice mého vědomí. Tento druh cestování mě začal poslední dobou zajímat. Člověk se při něm něco dozví, víc se pozná, a ještě je to proti běžnému cestování méně časově náročné, nesrovnatelně levnější a uhlíková stopa žádná.

PŮJČTE SI

Jimenez, Simon: Ztracení ptáci

Sci-fi román filipínsko-amerického autora nabízí nový pohled na budoucnost. Environmentální krize postoupí do dalšího stadia, ze kterého už možná není úniku.

Kapitánka lodi, osvobozená od plynutí času. Němé dítě, které si s sebou nese břemeno nepředstavitelné moci. Tisíciletá žena pronásledovaná vlastními chybami, jež by vydaly na mnoho lidských životů. V uhrančivém příběhu, který se klene napříč prostorem a časem, v sobě tito vyděděnci navzájem objevují to, co jim v životě schází: lásku a vědomí, že někam patří. Pocit domova. Nový začátek. Minulost po nich ale stále prahne, a pokud je dožene, hrozí, že tuto provizorní rodinu roztrhá na kusy.

PŮJČTE SI

Naspini, Sacha: Nives, co to povídáš?

Originální novela italského autora se od groteskní situace se zhypnotizovanou slepicí přesouvá skrze sáhodlouhý telefonát k životním prohrám, traumatům a skrývaným tajemstvím.

Čerstvě ovdovělá farmářka Nives trpí vysilující samotou a nespavostí, dokud si do domu nepřivede jako společnici slepici Giacominu. Ženě se uleví, dokonce si připadá šťastnější než po boku zesnulého Antea. Giacomina hřaduje na křesle, kde ještě zůstává otisk Anteova těla, s vytřeštěnýma očima před televizní soutěží nebo plkáním politiků. Jednoho dne Giacomina sleduje reklamu na pračku, jež ji uvede do hypnózy. Sedí s obvyklým dementním výrazem úplně nehybná. Ale kde teď Nives najde další kamarádku s takovou přívětivou povahou? V panice zavolá o radu starému známému veterináři. Následuje telefonát, který jako by trval celý život, telefonát, jenž se přesouvá od slepice do minulosti – k promarněným příležitostem a ztraceným láskám, k odhalením, jež je v pozdním věku těžké strávit, k ranám, které se nikdy nezahojily.

PŮJČTE SI

Murrer, Ewald: Vulturnus

Kniha obsahuje básně Ewalda Murrera staré více než čtyřicet let, promíchané s básněmi mladšími, některými i velmi mladými. Uvedené básně jsou všelijaké, některé veselé, jiné vážné – pro každého něco.

Setkáte se s řadou nevšedních postav. Třeba s Dzidrou Bumbierisem, žákem rižského gymnázia, zamilovaným panem Líbrbauchem, robotikem Kelmetym, akademiky Trilobitovem a Kalamurnovem, Žbrabadou, leštičkou střepů Zeinou Floe, hnusným Vražprstem či uplakanou Francescou Sullou. Slovenský komisař maďarského původu Ujlaky-Férfinský, specialista na jednoduché úkoly, vás vtáhne do komplikovaných kriminálních případů a s anonymním světoběžníkem (snad samotným Ewaldem Murrerem) navštívíte všelijaká další interesantní místa: hotel Château du palais Grandiose, Modrou zátoku u Gelendžiku, anglické kvasírny jablečné šťávy, únorovou Florencii, či dokonce tajemný a znepokojivý Konec světa.

PŮJČTE SI

Stevenson, Shawn: Spánek je umění

Kniha odborníka na zdravý životní styl napomáhá naučit se kvalitnímu spánku a tím zlepšit své zdraví i celkovou osobní spokojenost.

Nedostatek kvalitního spánku má na náš mozek vyloženě destruktivní vliv, brání odbourávání toxických látek, výrazně zhoršuje paměť, logické i motorické funkce a dlouhodobě také imunitu. V jednadvaceti kapitolách autor, s osobními i praktickými zkušenostmi, předkládá účinné strategie, kterými lze zlepšit nejen kvalitu spánku, ale i celého života. Čtrnáctidenní program čtenáři poradí, jaké cviky provádět, které návyky si osvojit a mnoho dalšího.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.