Knihy
23. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Nový román Olgy Tokarczukové, povídky Mircea Eliadeho a neznámé básně Jaroslava Havlíčka.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Yanagihara, Hanya: Do ráje

Spisovatelka ve svém románu předkládá tři alternativní verze Ameriky. Tři příběhy propojují stejná místa, stejnojmenné postavy a především témata: touha po svobodě, zřeknutí se tradice, schopnost i neschopnost orientovat se ve složitém světě.

Děj roku 1893 nás zavádí do Svobodných států, části Ameriky, která se po občanské válce osamostatnila. Zde jsou uznávané a běžné stejnopohlavní svazky, a tak v tom Davidovi nikdo nebrání. Dědeček by mu ale rád dohodil ovdovělého Charlese, zatímco Davida okouzlil chudý učitel hudby. V příběhu z roku 1993 vystupuje další hrdina David, mladý koncipient havajského původu, jenž udržuje tajný poměr se svým o dost starším a výše postaveným kolegou v právnické firmě. A konečně v roce 2093 se odehrává třetí, pandemická část románu. Jejím protagonistou je vědec Charles, který se svým manželem Nathanielem a synem Davidem odejdou z rodné Havaje do USA za lepší pracovní nabídkou.

PŮJČTE SI

Tokarczuková, Olga: Empusion

„Přírodně-léčivý horor“ slavné polské spisovatelky líčí příběh lvovského studenta Mieczysława Wojnicze, který v září 1913 přijíždí do horské ozdravovny v lázních Görbersdorf, aby se zde pokusil vyléčit ze smrtící tuberkulózní choroby.

V penzionu pro pány, kde je Mieczysław Wojnicz ubytován, se postupně seznamuje s ostatními pacienty. Nemocní muži z Vídně, Královce, Breslau a Berlína neúnavně diskutují nad skleničkou Schwärmerei o nejdůležitějších světových problémech. Stojí Evropa na prahu války? Monarchie, nebo demokracie? Existují démoni? Lze poznat, zda text napsal muž, nebo žena? Ovšem nejen tyto otázky zaměstnávají mysl obyvatel penzionu. K Wojniczovi se dostávají děsivá vyprávění o událostech, které se odehrály v horách v okolí sanatoria. A ačkoliv je zaneprázdněn skrýváním pravdy o sobě samém, tyto záhadné a hrůzné příběhy ho čím dál víc fascinují. Netuší však, že už si jej temné síly vzaly na mušku.

PŮJČTE SI

Eliade, Mircea: Devatenáct růží

Tři krátké prózy věhlasného rumunského religionisty, filozofa náboženství a beletristy, který žil od konce druhé světové války v exilu.

V Devatenácti růžích a Peleríně se autor vrací do Rumunska, i v povídce Ve stínu lilie, jejíž děj se odehrává ve Francii, najdeme četné odkazy k místům, s nimiž jsou životy emigrantů spojeny. Postavy, které tento prostor obývaly, vytvářejí realitu, jež přesvědčivě vítězí nad tou, v níž se pohybují v současné době, a vede je k objevu a pochopení určitého nadosobního prvku, racionálním duchem moderního člověka sotva přijatelného. Děj próz se také často odvíjí na pozadí rozjetého mechanismu totalitní moci, jež hledá nepřítele i tam, kde žádný není. Autor zde udílí lekci, jak přežít v totalitním systému. Poslání těchto próz vyznívá nakonec optimisticky: dokud budou existovat výjimeční jedinci, schopní zachovat si svou vnitřní svobodu, lidstvo bude mít pořád šanci.

PŮJČTE SI

Havlíček, Jaroslav: Akvárium

Výbor z poezie Jaroslava Havlíčka, výrazného představitele české psychologické prózy, přináší ukázky z méně známé a neprávem opomíjené básnické tvorby tohoto spisovatele.

Jaroslav Havlíček neměl smysl pro romantičnost, vždy ho přitahoval jen člověk chybující a nikoli dokonalý, poněvadž jen takový je opravdu lidský. Byl neotřesně přesvědčený pesimistický fatalista. Věřil však i ve vůli, proti osudu třeba beznadějnou, zrovna proto však i ve svém pádu velkou. Vše je někdy až příliš klinické, zkoumané a možná trochu až úřednicky konstruované, aby nad tím vším byl zobecněn řád a pořádek světa. Nějak v něm zůstal střep dekadence, do které se narodil, spojený s určitou depresivní a pesimistickou linkou.

PŮJČTE SI

Patton, Michael F.: Komiksová filozofie

Komiksový úvod do problematiky filosofie.

Antický Herakleitos se stává průvodcem po metaforické řece filosofie a během setkávání a konverzace s vybranými velikány filosofických dějin představuje nejdůležitější problémy a témata západní filosofie, jakými jsou: logika, vnímání, mysl, svobodná vůle, Bůh a etika. Předkládány jsou hlavní myšlenky zastánců různých směrů, stejně jako argumenty pro i proti.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.