Služby
18. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Nové Petřiny otevíráme 1. 11. 2023 ve 13:00. Co nabídnou? Moderní prostor pro kulturu a kreativitu. 

Nová pražská knihovna po deseti letech

Praha má po několika desetiletích nový dům pro lidi a knihy, tedy knihovnu. Samotná stavba trvala o něco déle než jeden rok, předcházelo jí ale deset let příprav. Nová pobočka Městské knihovny v Praze stojí na Petřinách (Praha 6) a bude otevřena ve středu 1. 11. 2023. Nabídne světlý, moderní prostor pro kulturu a kreativitu. 

„Každá nová knihovna je radost. Pobočka na Petřinách je radost o to větší, že se jedná o dům, který byl navržen pro potřeby knihovny a jeho dispozice umožňuje další rozvoj služeb na základě potřeb uživatelů,“ říká ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák.

To, že Petřiny potřebují novou knihovnu, začalo být jasné ve chvíli, kdy se bývalá školička z 50. let, ve které knihovna sídlila, stala technicky i prostorově nevyhovující. Podle požadavků knihovny zpracoval první návrhy Atelier Zavadil. Následně bylo na základě žádosti vedení Prahy 6 k projektu přizváno studio monom. Jeho návrh se stal podkladem k realizaci stavby. Budova má čtvercový půdorys a střídmou funkční architekturu, která je velmi flexibilní. Umožňuje tak do budoucna reagovat na proměňující se služby knihovny a očekávání návštěvníků.   

„V dnešní době je otevření knihovny ne zcela běžnou událostí v životě každé městské části či obce. O to víc mě těší, že se tak děje právě na území naší městské části na Petřinách. A je to pro mě událost, která má mnohem širší dosah, nejen v rámci podpory k četbě, ale také k setkávání a návštěvám kulturních či komunitních akcí. To vše by měla pobočka městské knihovny na Petřinách návštěvníkům nabídnout a já věřím, že se zde budou cítit dobře a budou se sem vždy rádi vracet,“ říká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek. 

Co nové Petřiny nabízí?

Nová pobočka nabízí nejen volný výběr z 9000 svazků a příjemné prostředí pro čtení uvnitř knihovny i v zahradě. Chce být také místem pro setkávání lidí, pro rozvoj kreativity a pořádání kulturních a vzdělávacích akcí. Prostor k naplnění těchto funkcí zajišťuje několik multifunkčních kluboven pro různě velké skupiny. „Klubovnu si může půjčit každý, kdo potřebuje klidné a vybavené místo na přípravu do školy, promýšlení místních projektů, uspořádání workshopu nebo třeba hraní deskových her,“ přibližuje možné využití sdílených kluboven vedoucí pobočky Petřiny Hana Livorová. 

  Obsahové rozkročení kulturního programu je opravdu široké od cestovatelských přednášek přes setkání  s autory až po vycházky do blízkého okolí. „Programová nabídka se bude přizpůsobovat požadavkům místních obyvatel, a to na základě výsledků participace s veřejností, kterou chce knihovna realizovat ještě do konce tohoto roku,“ přibližuje další plány Livorová. Menší akce v klubovnách doplní program v multifunkčním sále pro 60 diváků. „Nově tak bude na Petřinách i malé kino, které každý měsíc přinese několik filmových projekcí v rámci výběru Filmového klubu MKP. Hned v listopadu se mohou diváci těšit na letošní novinku, snímek Jeanne du Barry – Králova milenka s Maïwenn a Johnnym Deppem v hlavních rolích,“ zve do kina v knihovně Livorová. 

Knihovna je postavena jako pobytová, proto nechybí možnost využití malé kuchyňky, která je umístěna v každém patře. „Lidé ji mohou využít k ohřátí svačinky pro děti, uvaření kávy pro zpříjemnění společného posezení nebo čaje na osvěžení při učení,“ popisuje rozšíření služeb Livorová. Novinkou je také služba Kniha do boxu, která umožní nechat si splněné rezervace  v pobočce Petřiny přesunout do výdejního boxu. V něm si pak lidé mohou knihy vyzvednout od brzkého rána až do pozdní noci. Mimo otevírací dobu pobočky je možné knihy také vrátit, a to vhozem umístěným vedle vstupních dveří.  

Mohlo by vás zajímat

Autorem ilustračních fotografií v článku je Jiří Podrazil.