Vybíráme
18. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Přinášíme výběr knih o izrealských dějinách a také pozvánku na přednášku o současném válečném konfliktu mezi Izraelem a hnutím Hamás.

„V ranních hodinách 7. října 2023, právě na 50. výročí Jomkipurské války, otřásl Izraelem překvapivý a svým rozsahem bezprecedentní útok ozbrojených členů palestinského teroristického hnutí Hamás.“

Z úvodního textu k přednášce Ireny Kalhousové a Jakuba Szántó, která pod názvem Izrael a Hamás ve válce: jaké budou následky? proběhne v pondělí 23. října 2023 od 17:00 v Ústřední knihovně. Tip! Půjčte si literaturu o izraelských dějinách v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Olšer, Břetislav: Izraelské osudy

Reportáže popisující současný i historický Izrael, Jeruzalém a každodenní život jeho obyvatel, vzpomínky na holokaust, život v kibucech a nesnadné izraelsko-arabské soužití.

Novinář a spisovatel především děl literatury faktu Břetislav Olšer mnohokrát cestoval do Izraele, na základě těchto zkušeností vznikla kniha reportáží, postřehů, úvah a cestopisných črt. Popisuje v ní současný Izrael, uvažuje o izraelsko-palestinském konfliktu, ale věnuje se také historii země. Důležitou a působivou částí je vyprávění autorových průvodců, většinou českých rodáků, kteří do Izraele odešli před desítkami let či v nedávné minulosti. Některé články autor dřívě vydal na blogu iDnes.

PŮJČTE SI

Čejka, Marek: Dějiny moderního Izraele

Chronologický přehled izraelských dějin od 16. století do současnosti.

Příručka vzešlá z pera odborníka na oblast Blízkého východu je rozdělena do dvou částí: první obsahuje stručný přehled izraelských dějin od obsazení Turky v 16. století do roku 1948, kdy byl vyhlášen nezávislý stát Izrael, druhá, rozsáhlejší část je zaměřena na léta 1948 až 2010. Kapitoly se zabývají především vnitropolitickými a zahraničněpolitickými událostmi (např. izraelsko-arabskými konflikty, světovými událostmi ovlivňujícími výrazným způsobem dění na Blízkém východě nebo vztahy Izraele s Československem a následně s Českou republikou). Mnohem menší pozornost je věnována dění v oblasti sportu nebo kultury. Text je doplněn fotografiemi. Součástí práce je rovněž věcný a jmenný rejstřík a bibliografie.

PŮJČTE SI

Tenenbom, Tuvia: Chyťte Žida!

Kniha reportáží známého žurnalisty, dramatika a hlavně ostrého glosátora současnosti se tentokráte věnuje izraelsko-palestinským vztahům.

V roce 2013 na žádost svého nakladatele odjíždí autor po 33 letech do své vlasti psát reportáže o životě mezi Izraelem a Palestinou. Aby pronikl do prostředí, vydává se za Němce a nestačí se divit! Všude naráží na nesmyslné projekty EU, které místo sbližování a snahy o toleranci rozjitřují nenávist. Setkáváme se s jakýmsi absurdním podobenstvím izraelsko-palestinského soužití, živeného evropskými, ponejvíce německými penězi. I v této knize je humor a satira, které jsou autorovi vlastní. Originalitou je uchopení problému prostřednictvím zkušenosti běžného života bez nabubřelého akademismu či politické objednávky.

PŮJČTE SI

Grossman, David: Žena prchá před zprávou

Život je složitý a v Izraeli je ještě o něco složitější. Ve svém strhujícím protiválečném psychologickém románu nám to autor prezentuje na jednom příběhu o mnoha podobách lásky. Když zabráníme, abychom dostali zlou zprávu, možná zabráníme i zlu.

Ora je matka dvou dospělých synů. Mladší syn Ofer právě dosloužil tři roky povinné vojny. Místo oslavy konce návratu je však ještě na měsíc odvolán na speciální armádní zásah. Ora, po třech letech obav o synův život, během nichž se jí rozpadlo manželství, propadá panické hrůze, že během tohoto měsíce syn už určitě zemře. Ví, že v takovém případě přicházejí armádní „poslové“ předat tuto neblahou zprávu. Ona ji však nechce dostat…

PŮJČTE SI

DAN, Uri: Šaronovo předmostí

Dramatická reportáž z jomkipurské války (říjen 1973) vznikla na základě deníkových záznamů autora. Popisuje bojové akce divize generála Šarona, která, za cenu obrovských ztrát na životech, prolomila nepřátelské pozice na západním břehu Suezu.

Autor je novinář, válečný zpravodaj, který prožil vojenské operace spolu s příslušníky Šaronovy divize na suezské frontě. Jeho kniha popisuje válku z velitelských stanovišť i „ze zákopů“. Je to pocta hrdinům této války, která v důsledku chyb a kompetenčních sporů ve vedení armády a v politických kruzích ohrozila postavení státu Izrael a vyžádala si řadu lidských obětí. Šaronova divize se, díky statečností jejích příslušníků a strategickým schopnostem velitele, výrazně zasloužila o obrat ve válce, která ve svých počátcích hrozila absolutní destrukcí izraelské armády.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.