Vybíráme
10. 11. 2023, WEBREDAKTOR

Přijďte v sobotu 18. listopadu 2023 do Ústřední knihovny na Noc divadel, která se koná od 17:00 do 22:00.

Letošní ročník se v Ústřední knihovně ponese v duchu oslav 130. výročí Hudebního oddělení. Kolektiv Hudebního oddělení bude poskytovat komentované prohlídky výstavou ke své historii a exkluzivně vystaví i některé jinak ukryté zajímavosti a rarity z fondu. Účastníci prohlídky či prezentace si budou mít možnost z hudebního oddělení odnést i drobný hudební dárek.
Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194.

Program

  • 17:00–22:00 - Virtuální realita (Hlavní hala). Městská knihovna v Praze představí v rámci Noci divadel svůj unikátní koncept využívání VR v návaznosti na odbornost jednotlivých knihovních oddělení. K dispozici budou AR/VR headsety, na nichž bude možné vyzkoušet několik aplikací vztažených k Divadelnímu a filmovému oddělení, Hudebnímu oddělení a oddělení Artotéky. 
  • 17:00–22:00 - Vltavská filharmonie (Hudební oddělení). Prezentace vizuálních podkladů projektu — mimořádně zapůjčený model plánované budovy Vltavské filharmonie a promítání působivé vizualizace architektonického studia Bjarke Ingels Group: BIG. Návštěvníci budou mít možnost nad projektem diskutovat se zástupci Městské knihovny v Praze, která je jedním z plánovaných rezidentů této “nejen koncertní budovy”.  
  • 18:00 – 21:00 – Výtvarná dílna pro děti (Oddělení pro děti a mládež). 
  • 17:00 – Vystoupení flétnového souboru FZUŠ HAMU v Praze (Oddělení pro děti a mládež). V podání členů souboru, kteří hrají jak na flétny příčné, tak i zobcové, a to všech rozsahů i velikostí, zazní pod vedením paní Mgr. Simony Bárové skladby z oblasti vážné i populární hudby s důrazem na filmové melodie. 
  • 18:00 – Hudebně-divadelní kvíz (Klubovna). Naši knihovníci si pro vás připravili poutavý kvíz, který vás zavede do světa divadla a hudby. Vítězný tým se může těšit na knižní ceny od nakladatelství Kosmas. 
  • 19:00 – Divadlo Naoko Praha – Oldřich Janeba: Naděje aneb romance paroplavební (Záliv – hala s naučnou literaturou). Hra Naděje vypráví příběh osmi pasažérů zaoceánského parníku, kteří se v roce 1939 rozhodnou uprchnout z Evropy do Ameriky. Loď, která do té doby byla využívána jenom jako hodinový hotel na vodě, však takovou plavbu nemůže zvládnout. Hra Naděje je taškařice o smutných věcech s dobrým koncem.  
  • 20:30 – Anna Beckerová (+ Matěj Čapek na violoncello). Hradecká písničkářka, jejíž doménou je více či méně depresivní indie folk. Procítěný a osobitý pěvecký projev doplňuje jemnými kytarovými doprovody a spolu s violoncellovými melodiemi v podání Matěje Čapka tak dává vzniknout niterné hřejivé melancholii, která se dostane pod kůži 
  • 22:00 – Konec.  

Mohlo by vás zajímat