Knihy
16. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Nové vydání Čapkovy Války s mloky nebo nový román Cormace McCarthyho.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Ho-Yen, Polly: Temná ukolébavka

Přirozené otěhotnění a porod jsou nemyslitelné, vše musí být pod přísným dohledem. Co když ale přesto někdo z těchto rodičovských norem vybočí? Postapokalyptický thriller o matce, jež se zoufale snaží uchránit své dítě.

Lidstvo směřuje k vyhynutí. Poslední přirozený porod proběhl před více než dvaceti lety, a aby nyní žena počala dítě, musí projít riskantním procesem umělého oplodnění. Každé novorozeně monitoruje zvláštní úřad a prohřešky proti rodičovským standardům mohou mít nedozírné následky. Proto Kit nikdy dítě nechtěla. Když ale potkala Thomase, všechno se změnilo. Všechno vypadalo růžově. Tak proč teď utíkají? A co když se se svou krásnou dcerkou bude muset rozloučit? Některá rozhodnutí už totiž nejde vzít zpět.

PŮJČTE SI

McCarthy, Cormac: Pasažér

Román z amerického jihu 80. let 20. století je první knihou autorova diptychu, následuje román Stella Maris.

Po dlouhých šestnácti letech, jež uplynuly od vydání světového bestselleru Cesta, nedávno zesnulého klasika americké literatury Cormac McCarthyho, vychází nový román Pasažér. Odehrává se v roce 1980 a sleduje osudy záchranáře Bobbyho Westerna, který se z člunu pobřežní hlídky vrhá k potopenému vraku letadla. V něm nachází těla devíti lidí, stále ještě připoutaných ke svým sedadlům. Chybí pilotova taška, černá skříňka a hlavně desátý pasažér. Jako někteří dřívější hrdinové McCarthyho románů se i Bobby Western stává nechtěným svědkem událostí, které se pro něj nakonec ukážou hrozbou. McCarthyho román Pasažér v sobě pozoruhodným způsobem propojuje meditaci nad mravností, vědou a dědičným hříchem s prvky thrilleru, a činí tak s příznačně rafinovaným, oslňujícím stylem, jenž autorovi vysloužil reputaci jednoho z největších současných amerických prozaiků.

PŮJČTE SI

Čapek, Karel: Válka s Mloky

Světově proslulý utopistický román, kterým Čapek v roce 1936 poukázal na nebezpečí rozmachu fašismu a reálnou hrozbu 2. světové války.

V Tichém oceánu objevil starý námořní kapitán van Toch, původem Čech, podivuhodně učenlivé mloky podobné člověku. Vládci jednotlivých zemí začali využívat a zneužívat mloky ve svůj prospěch například k lovu perel, ale i jako pracovní sílu na podmořských stavbách. Mloci dostali i zbraně na ochranu před žraloky. Potřebují však stále větší prostor, a tak nakonec vyhlašují lidstvu válku a hrozí je vyhladit zbraněmi, které jim lidé sami dali. Záhubu lidské civilizace odvrátí až šovinismus, který panuje nejen mezi lidmi, ale i mezi mloky, a který jejich útočnou jednotu nakonec rozleptá.

PŮJČTE SI

Vergilius: Aenéis

Klasické dílo antické literatury zachycuje příběh trójského bojovníka Aenea, který po prohrané válce vykoná strastiplnou cestu, aby založil nový domov.

Trójský hrdina Aeneas po zničení svého města odchází, provázen přáním bohů, na nebezpečnou pouť, jejímž cílem je založení nové vlasti. Aeneova cesta je lemována řadou dobrodružných i milostných příhod, které se odehrávají jak na moři, tak na pevnině. Patrně nejpůsobivější z nich je příběh o vztahu hlavního hrdiny s kartaginskou královnou Didonou, interpretovaný v duchu klasických antických tragédií. Vergiliův mýtus byl chápán jako oslavná óda na římský národ a některé jeho panovníky, avšak pro své nesporné umělecké kvality je dnes považován především za stěžejní dílo světové literatury.

PŮJČTE SI

Satish Kumar: Půda, duše, společnost

Kniha dokládá, že celostní přístup k životu vychází ze starobylé filozofie indických tradic hinduismu, buddhismu a džinismu, které pro nás oživili Mahátma Gándhí a Rabíndranáth Thákur.

Abychom se zasadili o novou udržitelnou budoucnost, musíme provést reformu vzdělávání. Podstata této transformace by pak měla spočívat v tom, že opustíme starou základní trojici „čtení, psaní a počítání“ a budeme se soustředit na novou trojici „hlava, srdce a ruce“. Půda, duše, společnost je praktickým návodem na to, jak vytvořit prostor pro radikální a přitom laskavou proměnu našeho myšlení i způsobu života.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.