Vybíráme
31. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Přeneste se do cizích krajů na cestovatelských přednáškách a zpříjemněte si probíhající podzim v knihovně.

Akce se konají na našich různých pobočkách. Adresu zjistíte kliknutím na jméno pobočky u konkrétní akce. Akce jsou zdarma, není-li uvedeno jinak.

Český Banát: cestopisné vyprávění

Kde: Zahradní Město
Kdy: 20. 11. 2023 | 17:00
Povídání o srpnové návštěvě v českém Banátu na jihu Rumunska. Marie Haisová a Jaromír Zajac se s vámi podělí o zážitky nejen z hudebního festivalu, ale například i z jízdy

Dublin a Belfast

Kde: Školská
Kdy: 21. 11. 2023 | 17:00
Zve na přednášku odvážného cestovatele a bývalého kolegy Tomáše Khola. Bude vyprávět o zajímavostech z irských měst, o úskalí cestování vlakem do Belfastu, nebo co obnáší tradiční dublinský oběd. Přednášku doplní promítání fotografií.

Cesta na sever: ostrovy

Kde: Dům čtení (Ruská)
Kdy: 22. 11. 2023 | 18:00
V severských mořích leží mnoho ostrovů a souostroví exotických názvů, kam běžní turisté nezavítají zase tak často. A přece se tam už před mnoha lety vydávali i čeští cestovatelé a řada z nich nám své dojmy zanechala v literární podobě a spolu s nimi se vypravíme na Faerské ostrovy, Shetlandy, Lofoty, Svalbard, Ålandy, Gotland nebo až do Grónska. Ze starých českých cestopisů čtou Michal Švec a Martin Severýn. Čtení doplní promítání starých i soudobých fotografií. Pořad se koná v rámci festivalu Skandinávského domu Dny Severu 2023.

Z Prahy pěšky k Atlantiku přes Santiago de Compostela

Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 29. 11. 2023 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Přijďte si poslechnout příběh o tom, jak se jeden strašpytel rozhodl postavit svým strachům čelem a vydal se na 3600 km dlouhou pouť. Na přednášku plnou zážitků a praktických rad Vás srdečně zve poutnice a psycholožka Eva Pinďáková.

Cesty indickým Himálajem

Kde: Ústřední knihovna – Velký sál
Kdy: 30. 11. 2023 | 19:00
Vstupné 150 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Nová přednáška fotografa Pavla Svobody vyprávějící příběhy z indických velehor. Indie je živelná a bláznivá země, jejíž nepochopitelný ruch a přelidněnost způsobuje výrazný kulturní šok. Vydáme se na dlouhý trek neznámým Kumaonem u hranic s Nepálem a Tibetem. Čeká nás svět hlubokých lesů, pastevců a odlehlých vesnic, kde je cizinec velkou vzácností. Spirituální pouť k pramenům posvátné řeky Gangy plná indického bizáru. Je Kašmír zapomenutým turistickým rájem? Svět buddhistických klášterů ve vyprahlém Ladakhu je jako cestování časem. Jaký byl návrat do „Malého Tibetu“ po více než deseti letech? Indie, to je cestování až na dřeň. Cestovatelská diashow.

Mohlo by vás zajímat

Chcete mít přehled o tom, jaké akce pořádáme? Chcete dostávat informace o filmových projekcích nebo koncertech?
Nechte si zasílat pozvánky na akce e-mailem!

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.