Knihy
9. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Povídky Simony Bohaté, debutovou básnickou sbírku Kláry Krásenské a texty „otce mindfulness“, zenového učitele Thich Nhat Hanha.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Bohatá, Simona: Zbabělí hrdinové

Sbírka povídek české autorky přináší příběhy životních neúspěchů, lidských slabostí i zřídkavých hrdinství.

Každý vztah může skončit nevěrou, každé sousedství bláznivým sporem, každý sen o úspěchu krachem. A příliš nezáleží na tom, jak moc se manželé na začátku milovali, kde trčí kořeny nekonečných žabomyších válek a kolik má kdo skutečného talentu. Simona Bohatá přichází s knihou povídek, v níž rozehrává osudy svých hrdinů nemilosrdně, ale přesto s nadhledem a porozuměním, jako by navzdory času stále posedávala na starém klepadle mezi činžáky. Zbabělí hrdinové tu totiž budou vždycky, protože jsme to my sami, kteří klopýtáme přes kořeny vlastních pochyb, nedostatečností a kupodivu i občasných hrdinství.

PŮJČTE SI

Kratochvil, Jiří: Klošár

Kniha, již sám autor označuje za svou poslední, obsahuje jeden román, sedm povídek a umělecké černobílé fotografie míst, které se přímo týkají děje.

Příběh člověka, který zázračně rychle získá pohádkový majetek a vzápětí o něj stejně rychle přijde, se odehrává v devadesátých letech minulého století a jako všechny Kratochvilovy romány je zasazen do Brna, do přesně popsaných konkrétních domů, ulic a míst, ale přitom čtenáře zve i do kouzelných světů svébytné fantazie. Zároveň je obrazem střetávání dobra a zla v současném světě. Nový román Klošár je doplněn sedmi povídkami. Poslední povídka Čertovo kopýtko je o spisovatelských osudech za normalizace i po pádu železné opony. Text doprovází 15 celostránkových černobílých fotografií brněnských budov a míst, v nichž se kniha odehrává – Dům u čtyř mamlasů, Reissigova vila a vila Valerie Bauerové v Pisárkách, Jurkovičova vila v Žabovřeskách, magické Římské náměstí, Kratochvilovo oblíbené brněnské zákoutí a další.

PŮJČTE SI

Mazzola, Anna: Dívka s hodinovým strojkem

Mysteriózní román zasazený do Paříže uprostřed 18. století. Z pařížských ulic se záhadně ztrácí děti a někteří lidé se začínají obávat, že tato zmizení přímo souvisí s experimenty místního hodináře.

Paříž, rok 1750. Uprostřed kruté zimy přichází do domácnosti vyhlášeného hodináře a jeho talentované dcery nová služebná jménem Madeleine. O hodináři se přitom šíří zvěsti, že jeho prazvláštní mechanické výtvory nejsou jen pouhými stroji, ale mají odporovat přirozenému řádu věcí, a možná dokonce vznikají na úkor živých. Madeleine ale není jen tak obyčejná služebná. Skrývá temnou minulost a nebezpečný úkol: výměnou za naději na nový život pro sebe a svého nemocného synovce má odhalit pravdu o hodinářových experimentech a bedlivě sledovat každý jeho krok. Z pařížských ulic se mezitím začínají ztrácet děti a Madeleine se obává, že se připletla k rozsáhlému spiknutí, které by mohlo sahat až do samotného srdce královského paláce ve Versailles. Dívka s hodinovým strojkem vypráví temný příběh o posedlosti, klamu a vysoké ceně za svobodu.

PŮJČTE SI

Krásenská, Klára: Mýtinami

Vyslovení započalo vidění. Jakým způsobem ale pokračuje dál?

Debutová sbírka Kláry Krásenské pozoruje ve čtyřech tematických oddílech různé druhy ubývání a zneviditelnění: na vsi, ve vinohradském činžáku, v lese i městské zahradě. Jaký život pokračuje, když ztratí svou viditelnou podobu? Jaký les roste tam, kde se prostírá mýtina? V možnostech vyslovení autorka pracuje s napětím mezi veršovanou básní a imaginativní básní v próze.

PŮJČTE SI

Hanh Nhat Thich: Zen a umění zachránit planetu

Kniha složená z textů a promluv „otce mindfulness“, zenového učitele Thich Nhat Hanha. Mistrova slova doplňují komentáře jeho studentky.

Díky nim máme příležitost vytvořit si plastický obraz samotného mnicha i života v jeho komunitě. Thayovi studenti shromáždili jeho nejpůsobivější učení o hluboké ekologii, angažovaném jednání, budování komunity a kolektivním probuzení. Přesto jde o texty, které nám mohou být užitečné i v obyčejném, každodenním životě. Thich Nhat Hanh totiž nevede ke slepé snaze „zachraňovat svět“, ale čtenářovu pozornost obrací k němu samému, k jeho vlastnímu jednání a prožívání. Dělá to proto, že základem umění záchrany planety je v prvé řadě schopnost zachránit sebe sama – transformovat svoji mysl, uvědomit si svou propojenost se Zemí a naučit se vzájemné spolupráci. Plné vědomí a radikální vhledy zenové meditace nám pak mohou posloužit jako zdroje síly k tomu, abychom tvořili nový svět, jehož součástí bude úcta k veškerému životu.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.