E-knihy
6. 10. 2023, WEBREDAKTOR

E-knihovna připravila nový ediční plán na období podzim – zima 2023. Co v něm najdete? Knihy Petry Hůlové, Hany Lundiakové nebo Pavla Brycze, Jiřího Kamena, Přemysla Krejčíka a mnoho dalších autorů.

Ediční plán

Editorial

Vítejte u e-knih, milí čtenáři!

Kdo v našem katalogu a našimi „stránkami“ listuje pravidelně, bude možná tentokrát překvapen bohatým přílivem čerstvé krve, který rozčeří hladinu naší mnohdy tzv. klasické četby. Což nic nemění na přesvědčení, že řada starších titulů od již zesnulých a třeba i pozapomenutých autorů působí stále moderně, objevně a klade zcela aktuální otázky.

Při sestavování edičního plánu vždy usilujeme o pestrost ve všech možných směrech, ale různé technické, právní, organizační a jiné podobné okolnosti někdy nepřejí původním záměrům. Naši nabídku je tedy třeba sledovat soustavně a dlouhodobě, vždyť každý týden přibude hned několik nových titulů a souhrnný počet e-knih z naší produkce atakuje – zníto trochu horolezecky – třítisícovku.

Tentokrát bychom v naznačeném kontextu rádi upozornili na jména současných českých literátů, jejichž díla tímto s potěšením zpřístupňujeme nejširší čtenářské obci. A nejsou tojména lecjaká, jde o autory oblíbené, oceňované, vydávané, překládané.

Od Pavla Brycze nabídneme hned několik próz pro dospělé v čele s románem Patriarchátu dávno zašlá sláva, za nějž získal Státní cenu za literaturu. Petra Hůlová už dávno není objev roku, ale stala se jím díky knize Paměť mojí babičce a vy budete mít šanci sledovat prostřednictvím dalších titulů její literární vývoj. Věříme, že i na Hanu Lundiakovou a jednu z jejích předkládaných prací se čtenáři vrhnou s nadšením. No a že „vyčmuchají“ Moníkovy Psy bez rodokmenu, už nepochybujeme vůbec. Různorodé čtenářské chutě jistě uspokojí v řeči volné i vázané Jiří Kamen a leckoho jeho Výtah do nebe vyveze do výšin dokonalého potěšení. Podobně Přemysl Krejčík a nejen jeho Asfaltovej plameňák, doufáme, provokativně osloví duše přemýšlivé, poetické, fantazií oplývající.

A až dolistujete předkládaným souborem tipů z edičního plánu pro zbytek roku 2023 a seznámíte se i s ostatními jmény kromě již zmíněných, můžete se ještě těšit na (abecedně)Cámaru, Ibsena, Johna, Kličku, Kříže, Merhauta, Novákovou, Olbrachta, Svobodu, Štecha, Topola nebo prostě jen na nový školní rok, Vánoce a letopočet 2024.

Redakce MKP

Ukázka

Jiří Kamen
Studna
Udělám na nebi studnu
tenkou jako injekční jehla
a začnu pumpovat krev
nebe je totiž
velké modré zvíře
Krev odnesu na transfúzku
ať zjistí
krevní skupinu nebe
Moje krevní skupina
je nula plus
jsem absolutní dárce
Výtah do nebe (1983)

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat