Vybíráme
17. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Jižní Korea je historicky svázána se Severní Koreou Přinášíme druhý díl „korejské inspirace", který se zaměřuje na naučnou nebo také non-fiction literaturu.

Tip! Půjčte si naučnou literaturu o Jižní i Severní Koreji v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Špitálníková, Nina: Svědectví o životě v KLDR

Rozhovory se sedmi severokorejskými uprchlíky, kteří přibližují svůj každodenní život v Korejské lidově demokratické republice.

Dění v Severní Koreji bedlivě sledují média a politici po celém světě, přesto se k nám z této země dostává jen velmi omezené a cenzurované množství informací. Kniha koreanistky Niny Špitálníkové, která přináší sedm rozhovorů se severokorejskými uprchlíky, proto představuje mimořádně cenný a unikátní příspěvek k poznání jednoho z nejtužších autokratických režimů na světě. Životní osudy sedmi zpovídaných severokorejských uprchlíků jsou mimořádně pestré. V knize promlouvají jak ti, kteří proti režimu dlouhodobě revoltovali, tak ti, kteří s ním sympatizovali, jak ti, kteří byli zvyklí na blahobyt, tak ti, kteří se museli celý život ohánět, aby se alespoň občas najedli. Díky rozmanitosti zpovídaných osob mají čtenáři jedinečnou možnost nahlédnout pod roušku severokorejského režimu, poznat mentalitu Severokorejců i jejich každodennost, a to z mnoha úhlů.

PŮJČTE SI

Palin, Michael : Zápisky ze Severní Koreje

Kniha je cestovatelským deníkem autora, cestovatele a bývalého člena britské Monty Python, který strávil v květnu 2018 dva týdny v Severokorejské lidové demokratické republice.

Popisuje nejen to, co během své návštěvy spatřil – včetně prchavých záblesků skutečností, které se před ním autority snažily utajit -, ale i rozhovory s místními obyvateli. Otevřeně hovoří o svých setkáních s veřejnými činiteli a pečlivě zaznamenává své úvahy o zemi, jež se nepodobá žádné z těch, které dosud navštívil.

PŮJČTE SI

Löwensteinová, Miriam: V Koreji se Korejcům nevyhneme

Kniha české koreanistky seznamuje s životem v dnešní jižní Koreji.

Autorka vtipným a zasvěceným způsobem čtenářům přibližuje život Korejců v současné době. Zavádí nás do běžné rodiny, na sídliště, do města, do překrásné přírody, na vysoké školy. Dozvíme se, jak se zorientovat v dopravě, městech i jídlech. Samozřejmostí jsou kapitoly o historii, kultuře a pohled do osobního života Korejců.

PŮJČTE SI

Made in Korea (II)

Pokračování úspěšného sborníku Made in Korea přináší dalších třicet sedm pohledů na rozdělený poloostrov.

Koreji není možné přiřadit jediné adjektivum. Je tradiční i globalizovaná, svázaná tuhými pravidly i svobodná. Je to plnokrevná země se složitou, poněkud jednostranně líčenou historií, širokým spektrem vzájemně se prostupujících náboženských a myšlenkových systémů, rituálů, symbolů a kódů nám důvěrně známých i zcela cizích. Na to, co je Korea, se soustřeďuje druhý díl knihy Made in Korea, v němž autoři znovu poupravují mýty a zjednodušené pohledy Korejců na sebe samé.

PŮJČTE SI

Dějiny Koreje

Monografické zpracování korejských dějin v kontextu vývoje celého východoasijského regionu (od pravěkého osídlení po současnost).

Kolektivní dílo korejských a amerických historiků. Pravěké osídlení Korejského poloostrova. Feudální roztříštěnost. Vláda národních dynastií. Postupné narůstání vlivu Japonska v regionu. Japonská okupace země (r.1910). Druhá světová válka. Vznik samostatného státu a jeho rozdělení (KLR v r. 1945, Korejská republika v r. 1948). Korejská válka v l. 1950–1953. 60. léta a jihokorejský hospodářský zázrak. Postupné sbližování obou států v 90. letech.

PŮJČTE SI

Krištofová, Veronika: Pod vycházejícím sluncem

Publikace se zabývá otázkou průběhu, vývoje a proměnlivosti korejsko-japonských vztahů v 19. a 20 století s odkazem na rozvoj vzájemného postoje v 21. století.

Mapuje jak samotné počátky oboustranného působení japonských ostrovů a Korejského poloostrova, tak vývoj diplomatických vztahů, k jejichž významné proměně došlo v druhé polovině 19. století v souvislosti s restaurací Meidži v Japonsku.

PŮJČTE SI

Catchpole, Brian: Korejská válka

Obsáhlá, fundovaná a přehledně zpracovaná publikace o mimořádně krvavém válečném konfliktu na Korejském poloostrově v letech 1950–1953.

Jednání o politickém sjednocení Koreje na sklonku 40.let 20.století byla neúspěšná. Kim Ir-sen, vůdce Severní Koreje podporovaný Stalinem i Mao Ce-tungem, bez vyhlášení války napadl v červnu r. 1950 Jižní Koreu. Poprvé a naposledy ve 20. století se komunistickému agresorovi postavila vojska Spojených národů. Autor nerozebírá pouze podmínky vedoucí k válce či samotný průběh, všímá si i širších mezinárodně – politických souvislostí, problému válečných zajatců, úlohy propagandy, mnoha aspektů námořní a letecké války v Koreji, poválečného uspořádání po podepsání příměří 27. července r. 1953 i důsledků pro svět i východní Asii. Fotografie, mapky, dodatky, seznam literatury, rejstřík.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.