Knihy
2. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Příběh drogového dealera v pražském podsvětí, knížka hororových minipovídek nebo výbor z poezie známého českého spisovatele.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Krása, Jindřich: Praha zkouřená

Novela vypravuje příběh drogového dealera v pražském podsvětí.

Mladý svobodomyslný muž se na přelomu tisíciletí stěhuje z poklidného západočeského lázeňského města do pulzující metropole. Počáteční stereotyp brzy vystřídá nekonečný kolotoč nočního života plného alkoholu a drog a mladík si začne přivydělávat jejich občasným prodejem. Přes několik zakopnutí a pádů se pro něj tato činnost postupem času stává jediným zdrojem příjmů – a dobrodružných i nebezpečných situací. Jak je všechny zvládne a jak ho změní?

PŮJČTE SI

Skořepa, Pavel: Sto skořápek podruhé

Druhá autorova knížka hororových minipovídek s černým humorem.

Na stránkách knihy se můžete setkat s ještě bláznivějšími příběhy všemožných témat od BDSM, fetiše přes pohádky, čuňata, záchody, vykřičené domy až po klasická filmová či přímo ikonicky žánrová vyobrazení v próze. Nebudou ovšem chybět ani bizarně přemýšlivé skořápky, jimž sám autor vytvořil podžánr: „buzarro noir“. Ne zrovna úspěšný vynálezce sexuálních mašinek prožívá opakovaný debakl, obstarožní upír si radši na baru objedná svůj oblíbený koktejl, aby předal prostor černokněžníku Mrakomrdovi, kterému sekunduje nechtěný šmírák u obchodního centra, hodnotící výbavu právě přilétajícího supermrdiny, a mnohé další… Přesněji celých sto skořápek. Na základě statistik je prokázáno, že obsah knihy je vhodný pro náruživé konzumenty černočerného humoru.

PŮJČTE SI

Otomo, Katsuhiro: Akira (šestá část)

Dnes již klasický kyberpunkový manga příběh se odehrává v Tokiu po skončení třetí světové války.

Tecuo (č. 41) bez velké námahy prorazí díru do Měsíce, což udělá na obyvatele Velkého tokijského impéria značný dojem. Je nyní stejně silný jako Akira (č. 28)? Zdálo by se, že je nesmrtelný, ale jeho úžasné schopnosti jej mohou zničit.

PŮJČTE SI

Vopěnka, Martin: Jen jednou za věčnost

Výbor z poezie známého českého spisovatele, publicisty a nakladatele Martina Vopěnky obsahuje verše, které vznikaly od roku 2011 až do současnosti.

„Často se říkává, že moderní poezie je – na rozdíl od poezie psané v minulosti – natolik uzavřená sama v sobě, že pomalu ztrácí běžné čtenáře a stává se četbou hrstky zasvěcenců, nakonec často jen básníků samých. Jen stěží bychom hledali výraznější protipól zmíněného typu poezie, než jakým jsou přítomné verše Martina Vopěnky: zcela srozumitelné, sdělné, působící klidným rytmem a prosté – právě to je jejich největší hodnota, protože dosáhnout podobné prostoty je často to vůbec nejobtížnější, vzpomeňme jen na pozdní tvorbu Seifertovu.“ Jan Šulc.

PŮJČTE SI

Eagleman, David: Livewired

Práce vycházející z nejnovějších vědeckých výzkumů popisuje, jak funguje lidský mozek.

Převratné nové chápání lidského mozku a jeho proměnlivé povahy. Mozek je dynamický, elektrický, živý les. Není pevně fixovaný, ale naopak neustále modifikuje své vzorce – přizpůsobuje se paměti, adaptuje se na nové podmínky, buduje si odborné znalosti. Vaše neuronové sítě nejsou pevně zadrátované, ale živé a každý okamžik vašeho života mění konfiguraci svých obvodů. Kniha Livewired zahrnuje desetiletí výzkumu – od synestezie přes snění až po vytváření nových smyslů – a převratné objevy z Eaglemanovy vlastní laboratoře a prozkoumává nejpokročilejší technologii, která kdy byla objevena.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.