Vybíráme
19. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Letos slavíme 30 let Filmového klubu Městské knihovny v Praze. Pojďte do kina a oslavte to s námi.

V rámci oslav výročí 30 let existence Filmového klubu MKP budeme v Ústřední knihovně promítat snímek Jeanne du Barry – Králova milenka.
Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

Jeanne du Barry – Králova milenka

Francie 2023, Maiwenn, české tit., 113 min., od 15 let
Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 31. 10. 2023 | 19:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Jeanne, mladá dívka z chudých poměrů se zálibou v kultuře i jiných radostech života, díky své inteligenci a půvabu postupně stoupá po společenském žebříčku. Jako kurtizána se stane oblíbenkyní krále Ludvíka XV., který neví o jejím postavení, ale získá díky ní zpět svou chuť k životu. Propukne mezi nimi vášnivé milostné pouto. Jeanne se naproti všem konvencím a správným mravům stěhuje do Versailles, kde její příchod vzbudí na dvoře skandální povyk.

Tip! S platnou legitimací Filmového klubu sleva 20 Kč. Cena legitimace 60 Kč (platí do 31. 12. 2023), k prodeji v pokladně MKP.

Historie filmového klubu

Historie klubových projekcí v knihovně sahá do osmdesátých let minulého století, kdy se zde konaly přednášky doplněné projekcemi filmů, jako byly například „Malé hudební žánry“ realizované ve spolupráci v kině Ponrepo, nebo projekce tzv. „trezorových“ snímků s výkladem filmových historiků a kritiků. A v roce 1993 pak vznikl samotný filmový klub.

Promítání jeho snímků patří k nejnavštěvovanějším akcím, které Kulturní a vzdělávací centrum pořádá. Filmový klub se profiluje jako artový filmový klub, který uvádí ty nejlepší aktuální filmy, oscarové novinky, filmy oceněné na festivalech a přehlídkách, kvalitní umělecky náročnější snímky z nabídky distribučních společností Artcam, Cinemart, Aerofilms, AČFK, filmy význačných režisérů i filmové adaptace literárních děl.

Filmový klub MKP je členem Asociace českých filmových klubů od roku jejího vzniku (1993) a dnes patří k největším filmovým klubům v ČR s nejvyšší průměrnou návštěvností. Díky své kvalitní dramaturgii i dlouhodobým velmi dobrým výsledkům je filmový klub v rámci asociace zařazen do kategorie A a v roce 2012 získal kinosál Městské knihovny v Praze Certifikát Dobrého kina. Multifunkční velký sál Ústřední knihovny umožňuje provozovat plně digitalizované projekce, je vybaven moderními technologiemi dle standardu DCI, s nejkvalitnějším projektorem ve 4K rozlišení, stříbrným plátnem a od roku 2012 také 3D systémem.

Mohlo by vás zajímat

Na co se ještě můžete těšit? V říjnu v Ústřední knihovně hrajeme československý snímek zachycující problematiku influencerství #annaismissing (3. 10. 2023), Minulé životy (10. 10. 2023), trhák Oppenheimer (17. 10. 2023) nebo film podle románu Agáty Christie Přízraky v Benátkách (24. 10. 2023).

Filmy se ale budou promítat také na nově vzniklé pobočce Petřiny, a to od listopadu. Na diváky čeká sál s kapacitou šedesáti sedadel a pravidelné promítání pro děti i dospělé. Více informací o programu kin Městské knihovny v Praze sledujte na www.mlp.cz/kino, další akce knihovny pak najdete na www.mlp.cz/akce.

Připravila Jana Baierová.

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.