Vybíráme
26. 9. 2023, WEBREDAKTOR

Po letní odmlce vám Hudební oddělení Ústřední knihovny přináší tipy ke čtení ke zpříjemnění blížících se podzimních večerů. Tentokrát se zaměříme na Rolling Stones a na operu v rozličných podobách.

Sexton, Paul: Charlie byl vždy v pohodě

Životopisy rockových hvězd se většinou vyhýbají těm, kteří sedí za bicími. Paul Sexton se rozhodl tuhle skutečnost alespoň trochu vyvážit. Díky tomu si tak nyní můžete přečíst český překlad plně autorizovaného a oficiálního životopisu Charlieho Wattse, bubeníka ikonické britské kapely Rolling Stones. Kniha s předmluvou Watssových parťáků Micka Jaggera a Keitha Richardse sleduje příběh sympatického muže od jeho studijních začátků, kdy na bicí cvičil především jazz. Poté, co se dal dohromady s Rolling Stones, nevynechal už nikdy žádný koncert ani turné. Sexton se nevyhýbá ani temným kapitolám z života většinou nenápadného muže, kapitolám, o kterých v pozdějším věku mluvil otevřeně sám Watts i jeho spoluhráči.

PŮJČTE SI

Niubo, Marc: Italská opera v mozartovské Praze

Poněkud odlišné avšak neméně dramatické kapitoly otvírá ve své publikaci Marc Niubo. Muzikolog, pedagog a knihovník je specialista na operní hudbu 18. století. Plodem jeho dlouhodobého bádání je kniha věnovaná produkci italské opery v letech 1781–1785, tedy těsně před tím, než do Prahy zavítal Wolfgang Amadeus Mozart, jehož Don Giovanni tu měl v roce 1787 slavnou premiéru. Kniha, která do hloubky vysvětluje dobový kontext a vztahy mezi jednotlivými aktéry – mecenáši, impresárii, pěvci, tiskem – je zajímavá pro odborníky i laiky. Niubo píše přívětivým jazykem a složité reálie podává s citem pro vyprávění.

PŮJČTE SI

Havelková, Tereza: Opera as hypermedium

Niubo působí jako pedagog na Ústavu hudební vědy na Univerzitě Karlově. Na stejné katedře působí také Tereza Havelková, která na operu nahlíží jako na současnou, komplikovanou a mnohovýznamovou uměleckou formou. Anglicky psaná kniha, kterou vydal respektovaný Oxford University Press, uvádí čtenáře do problematiky hypermediality, tedy něčeho, co by se dalo popsat jako mnohačetná, sebe sama reflektující zprostředkování nějakého obsahu, v tomto případě uměleckého. Opera se stává audiovizuální událostí, ve které se mísí nejnovější digitální technologie s tradičními divadelními postupy, které v tomto dlouhověkém žánru existovaly už v době, o které píše Niubo.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek Pixabay.com.