Vybíráme
4. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Pomáháme seniorům s chytrými technologiemi. Pořádáme kurzy digitálních dovedností.

Jak překonat bariéru

Moderní svět plný technologií a chytrých zařízení může pro některé dříve narozené znamenat nepřekonatelnou bariéru. Městská knihovna v Praze proto spojila síly s neziskovou organizací Moudrá Sovička a Nadací Vodafone a připravila k blížícímu se Týdnu knihoven (2. – 8. října 2023) spuštění dvou nových služeb určených primárně pro seniory. Díky programům Digitální odysea Nadace Vodafone a Moudrá Síť neziskové organizace Moudrá Sovička se mohou senioři naučit, jak správně a bezpečně moderní technologie používat a využít je ve svůj prospěch. 

Digitální odysea: Technologické dovednosti po ruce 

V rámci programu Digitální odysea Nadace Vodafone budou v Městské knihovně v Praze probíhat kurzy digitálních dovedností i individuální poradny, během kterých knihovník seniorům poradí s řadou digitálních úkonů. „Kurzy a individuální poradny pro seniory se budou konat na devíti pobočkách po celé Praze, a tak by měly být všem dostupné. Budoucí lektoři se nyní na projekt pilně školí, aby byli na zájemce co nejlépe připraveni,“ říká Anna Hlušičková, ambasadorka projektu v Městské knihovně v Praze. Projekt je spuštěn na pobočkách Břevnov, Dejvice, Jezerka, Opatov Petřiny, Sedmička, Vozovna a Ústřední knihovna.

„Neustále hledáme cesty, jak zpřístupnit moderní technologie a digitální vzdělávání seniorům napříč celou Českou republikou, a tak nás napadlo oslovit knihovny. Knihovny jsou místa neformálního celoživotního učení. Ročně je za tímto účelem navštíví více než milion lidí, z čehož podstatnou část tvoří právě senioři,“ říká manažerka programu Digitální Odysea Jolana Hájková.  

Paní Jana Voksová (71), jedna z účastnic projektu, je důkazem toho, že i v tomto věku je možné se naučit ovládat moderní technologie a těžit z nich. „Díky tomu, že jsem se naučila s chytrým telefonem, se můžu častěji spojit se svojí rodinou a přáteli. Vnoučata mi teď posílají fotky i z druhého konce světa a s dcerou si zase posíláme různé zajímavé recepty,“ sdílí paní Voksová.  Pokud se chcete dozvědět více o programu Digitální Odysea, neváhejte se podívat na webovou stránku https://odysea.nadacevodafone.cz/.

Více informací o zapojení knihovny a obecně o akcích, které Městská knihovna v Praze pořádá, najdete na našem webu www.mlp.cz.

Výběr z akcí pro seniory

 

Moudrá Síť: S digitálním asistentem se není čeho bát 

Projekt Moudrá Síť propojuje digitální asistenty (dobrovolníky) a seniory pomocí webové aplikace, kde si senior zadá dotaz nebo technický problém, který potřebuje vyřešit na svém zařízení (chytrý telefon, tablet, počítač, tiskárna, chytrá televize apod.). Stačí na stránkách www.moudrasit.cz kliknout na tlačítko „Potřebuji pomoct“ a vyplnit krátký formulář. Do 5 dnů zavolá seniorovi na uvedený kontakt nejbližší digitální asistent a domluví si s ním schůzku např. v knihovně, v klubu, u seniora doma nebo na dálku a pokusí se mu s technickým problémem pomoci. 

Posláním projektu je pomáhat seniorům správně a bezpečně ovládat jejich zařízení, aby uměli elektronicky komunikovat se svými blízkými, s úřady, s lékařem, aby mohli zůstat déle ve svém přirozeném prostředí a být společensky aktivní. 

„Když jsme s Moudrou Sovičkou před 8 lety rozjížděli službu Hodinového ajťáka pro seniory v Praze, po pár návštěvách mi bylo jasné, že takovou individuální pomoc by ocenili senioři po celé ČR. Proto postupně tvoříme Moudrou Síť, aby všichni senioři mohli poblíž svého bydliště najít někoho, kdo jim s moderními technologiemi poradí“, popisuje vizi projektu Tomáš Hubálek, předseda Moudré Sítě z.s. a Moudré Sovičky z.s. 

Do projektu Moudré Sítě se jako digitální asistenti zapojili i studenti. Vzniká tak jedinečné mezigenerační propojení a vzájemné předávání zkušeností. Studenti za svou ochotu a čas získávají velmi cenné zkušenosti při řešení dotazů, zlepšují se v komunikaci, v emoční inteligenci a v trpělivém přístupu ke starším lidem. 

Knihovna v tomto projektu má své důležité místo. Je to bezpečný a důvěryhodný prostor pro setkávání digitálních asistentů a seniorů. Jaký jiný prostor vybrat pro realizování mezigeneračního propojení než místo, kam chodí rády všechny generace? Navíc knihovníci a knihovnice jsou seniorům velice nápomocní při zadávání dotazu do webové aplikace Moudrá Síť.  Pokud je vám více než šedesát let a nevíte si rady s chytrým telefonem, tabletem nebo notebookem, Moudrá Síť vás propojí s digitálním asistentem, který vám zdarma pomůže. Více informací o projektu naleznete na www.moudrasit.cz.

Autorky článku: Jana Baierová, Zuzana Bártová, Mirka Hubálková .