Vybíráme
20. 9. 2023, WEBREDAKTOR

Divadelní a filmové oddělení Ústřední knihovny připravilo tipy na zářijové novinky.

Tip! Půjčte si všechny divadelní novinky v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Pánek, Tomáš: Rozhlasto

Komplexní průvodce nejlepšími filmy, které se kdy objevily na stříbrném plátně.

Jednotlivé kapitoly jsou členěny podle historických období převážně 20. století a bohatý fotografický materiál tak zprostředkovává rozhlasové dění při významných historických událostech, ale i v rámci běžného dobového provozu.

PŮJČTE SI

Moree, Dana: Mezi jevištěm a hledištěm

Publikace seznamuje čtenáře s tématem divadla utlačovaných, jeho teorií i praxí.

Popis jednotlivých fází vzniku představení je proložen rozhovory s divadelníky a také konkrétními příklady z realizovaných představení. Ve druhé části knihy sdílí své zkušenosti šest jokerů, kteří aktivně metodu divadla utlačovaných používají.

PŮJČTE SI

Rickman, Alan: Madly, deeply

Deníky uznávaného herce od roku 1993 až do jeho smrti v roce 2016. V angličtině.

Kniha nabízí organickou mozaiku Rickmanových myšlenek a útržků z jeho pracovního i osobního života. Alan Rickman zůstává jedním z nejoblíbenějších herců všech dob. Rickmanovo umění se však neomezovalo jen na jeho herecké výkony. Rickmanovo psaní podrobně popisuje neobyčejné i obyčejné události způsobem, který je vtipný a naprosto upřímný. Zavádí nás do zákulisí filmů a divadelních her od snímků Rozum a cit, série Harry Potter, Soukromé životy, Jmenuji se Rachel Corrie a mnoha dalších. Deníky pocházejí z období od roku 1993 až do jeho smrti v roce 2016 a nabízejí vhled do veřejného i soukromého života.

PŮJČTE SI

Enquist, Per Olov: Hry

Výbor z dramatické tvorby uznávaného švédského spisovatele.

Per Olov Enquist (1934–2020), švédský dramatik, prozaik a esejista, je dnes nejpřekládanějším a nejhranějším představitelem současného švédského divadla. Do výboru z jeho dramatické tvorby jsou – v kompletně zrevidovaných překladech – zahrnuty všechny divadelní hry, s nimiž se už mohli seznámit naši diváci: Noc tribádek, Ze života žížal, V hodině rysa, Obrázkáři, Blanche a Marie, Faidra, které demytizují a zároveň „polidšťují“ známé postavy skandinávské kultury, světové vědy či antické mytologie (například spisovatele Augusta Strindberga, Hanse Christiana Andersena a Selmu Lagerlöfovou, filmového režiséra Victora Sjöströma či objevitelku radia Marii Curie-Skllodowskou), a příběh o lásce a „kocourovi, který zemře, ale vstane z mrtvých“ V hodině rysa. Doplňují je dva tituly přeložené do češtiny poprvé: Magický kruh, odhalující nelichotivé pravdy o Komunistické straně Dánska, a autorská adaptace proslulého Čechovova dramatu Tři sestry, teď staré.

PŮJČTE SI

Bilík, Petr: Financování filmu jako aspekt kulturní politiky

Publikace v první části představuje tematickou oborovou literaturu a následně sleduje vývoj vztahu státu a kinematografie na detailně vykresleném pozadí proměn národní kulturní politiky od roku 1989 až téměř do současnosti.

Vychází jak z teorie kulturního pole, tak z rámce advokačních koalic, díky nimž může definovat zájmové komunity, jejich hodnotová kritéria, postupné proměny paradigmatu v závislosti na vnitřních a vnějších okolnostech, a zároveň upozornit na rizikovost některých aspektů a navrhnout, jaké postupy usnadňují proces vyjednávání.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Divadelní a filmové oddělení slouží odborníkům i široké veřejnosti. Navštěvují nás běžní čtenáři, kteří u nás hledají povinnou dramatickou četbu, memoárovou literaturu o hercích či filmy na DVD. Vyhledávají nás divadelní a filmoví vědci, akademičtí pracovníci, studenti těchto oborů, profesionální i neprofesionální divadelníci a filmaři.