Knihy
11. 9. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Román o zločinci s rozdvojenou osobností, pozoruhodnou prvotinu kolumbijské autorky nebo slavnou básnickou Kaligramy.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Keyes, Daniel: 24 osobností Billyho Milligana

Románově zpracovaný příběh několikanásobného zločince, trpícího těžkým syndromem rozdvojené osobnosti.

Román, napsaný podle skutečných událostí, o prvním člověku, který byl americkým soudem osvobozen z důvodu rozdvojené osobnosti, přestože spáchal vážný zločin. Tento člověk měl osobnost roztříštěnou na dvacet čtyři tyranů. Jeden z nich byl zlodějíček Philip, další Kevin, zloděj a dealer drog. Jinou byla Adalana, osamělá lesbička, jež používala Billyho tělo ke znásilňování. Zato osmiletý David se staral o jeho neustálou bolest a utrpení. A byli v něm i další muži a ženy, jakož i Učitel, který je všechny svedl dohromady. V této knize vycházející ze skutečného případu se s každou z těchto tyranských osobností čtenář setká – vstoupí tak přímo do oka uragánu jedné rozpolcené mysli.

PŮJČTE SI

Connors, Philip: Sezóna požárů

Příběh hlídače požární hlásky v americké divočině, založený na bohatých osobních zkušenostech autora, je vyprávěním o samotářském životě uprostřed lesů a o sepětí s přírodou.

Na horských vrcholech řídce osídleného severoamerického Západu dodnes funguje síť požárních hlásek sloužících k včasnému odhalení požárů. Autor knihy se každoročně vrací na třítisícový Apache Peak na jihu Nového Mexika, aby tam od dubna do srpna strážil horskou a pouštní krajinu pod sebou – jedná se o oblast, kde dochází k vůbec nejčastějšímu výskytu suchých bouří na území Spojených států. Kniha nabízí zasvěcený pohled na problematiku požárů, včetně historických a společenských souvislostí. Vysvětluje, v čem spočívá přirozená ekologická funkce ohně, a ukazuje, jak v současnosti dochází k přehodnocování přístupu k boji proti tomuto živlu. Především je ale poetickým vyprávěním o životě uprostřed neprostupných lesů a horských štítů, o přírodě a o samotě.

PŮJČTE SI

Salazar Masso, Lorena: Tahle rána plná ryb

Románová prvotina kolumbijské autorky se odehrává uprostřed neprostupné džungle, kde na pozadí podmanivé krajiny vystupují na povrch jak lidské city v nejčistší podobě, tak i brutální povahové vlastnosti.

Matka a dítě putují v kánoi po mohutné řece Atrato srdcem pralesa. Matka je bílá, dítě černé. Uprostřed bujné vegetace plné tropického ovoce, neúprosné řeky i slunce a mraků neustále hrozících deštěm vypravěčka líčí své spolucestující své dětství a vzpomínky i to, jak se dítě dostalo jednoho horkého rána do jejího života. Bárka pluje vpřed, neklid vzrůstá. Žena by nejraději do cíle nikdy nedorazila, nebo by se co nejdříve ráda vrátila zpět. Svým lyrickým vyprávěním Lorena Salazar Masso vytváří podmanivou atmosféru a přenáší čtenáře do snového a zároveň syrově realistického světa, který je prosycen hlubokou něhou i děsivě krásnými obrazy.

PŮJČTE SI

Apollinaire, Guillaume: Kaligramy

Slavná básnická sbírka jednoho ze zakladatelů moderní francouzské poezie, poprvé vydaná roku 1918, která naznačila další směry a postupy tohoto žánru a stala se důležitým mezníkem v jeho vývoji.

Kaligramy (nebo také ideogramy) jsou básně, v nichž se verše stávají součástí obrazu, do něhož jsou vepsány, a jsou tedy úzce propojeny s výtvarným uměním. Samotná sbírka ovšem není složena pouze z těchto útvarů, ale jsou v ní i básně komponované v běžné literární podobě. Apollinaire psal tuto stěžejní sbírku prakticky v průběhu první světové války, je proto pochopitelné, že se tu objevují i traumatické motivy z tohoto děsivého konfliktu, jehož se autor osobně zúčastnil a při němž byl zraněn německým granátem. Výraznou roli v této knize pak hrají i básně s intimní tématikou, v nichž se odrážejí autorovy prudké city a vášnivá milostná vzplanutí. Tato průlomová sbírka se v českém překladu dosud nedočkala vydání v kompletní a úplné podobě, stalo se tak až v této edici, která je publikována s více než stoletým odstupem od zveřejnění francouzského originálu.

PŮJČTE SI

Keprt, Boleslav: Dialogy s vnitřním kritikem

Kniha se věnuje tématu sebekritiky a nedůvěry v sebe sama.

Přistihujete se, že se kritizujete a srovnáváte s těmi, kteří jsou na tom lépe? Máte strach pustit se za svými lákavými sny, protože něco uvnitř vám říká, že byste mohli selhat? Nadáváte si, když se vám něco nepovede? Nebo vás občas náhle přepadá špatná nálada a ani nevíte proč? Rádi byste zmírnili pochybnosti o sobě a snížili nepříjemné dopady negativního hlasu uvnitř? Zajímá vás, kde se takový hlas ve vašem životě vzal a jak je možné, že má takovou moc? Tato kniha vás naučí, jak podobná negativní přesvědčení v sobě rozpoznat a jak s nimi pracovat pomocí soucitu a sebelaskavosti.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.