E-knihy
7. 9. 2023, WEBREDAKTOR

Zářijové čtení z e-knihovny nabízí povinnou četbu i netradiční výběr z české literární klasiky.

Karla Václava Raise próza o necitelné ženě, americké reportáže básníka Josefa Sládka, cestopis Aloise Jiráska, vrcholná próza Julia Zeyera nebo halucinační novela Karla Hynka Máchy. To je náš výběr z „povinné“ četby. V tematické dávce ale najdete i běžnou školní klasiku. Jak na to? Všechny tematické e-knihy můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr níže.

Rais, Karel Václav: Kalibův zločin

Románová povídka o tragickém osudu mladého sedláka představuje vyvrcholení kritické tendence v Raisově próze a vykazuje nejvíce naturalistických rysů z celé jeho tvorby.

Autor líčí osobní tragédii mladého sedláka Vojtěcha Kaliby, prostého dobrosrdečného venkovana, který se ožení s rafinovanou a necitelnou ženou. Jeho poklidný spokojený život se svatbou změní, ale skutečný stav věcí poznává hrdina až po nějakém čase, ve chvíli, kdy zjistí, že byl podveden a dítě, které vychovává a považuje za své, je jiného. V tomto okamžiku dochází v nitru naivního a dobrého člověka k tragickému zlomu a on v nezvladatelném rozrušení svou ženu zabíjí.

STÁHNĚTE SI

Sládek, Josef Václav: Americké obrázky

Soubor fejetonů a prozaických črt klasika české poezie, inspirovaných jeho pobytem v USA v letech 1868–1870.

Dva roky dobrodružného a pestrého života, který mladý J. V. Sládek prožil ve Spojených státech, zanechaly v jeho paměti i tvorbě trvalé stopy. „Americké obrázky“ shrnují v krátkých črtách, fejetonech a drobných příbězích jeho bezprostřední dojmy z velké země, ze života jejích původních obyvatel, amerických Čechů i dalších přistěhovalců.

STÁHNĚTE SI

Jirásek, Alois: Z Čech až na konec světa

Vyprávění o diplomatické cestě, kterou podnikl za vlády Jiřího z Poděbrad pan Lev z Rožmitálu se svou družinou do západní a jižní Evropy.

Členové výpravy poznávají četné země a města a poznávají četná dobrodružství. Podkladem pro cestopisný román klasika české historické prózy byly skutečné zápisky účastníka výpravy Václava Šaška z Bířkova v latinském vydání z roku 1577. Z Šaškova díla použil Jirásek i fragment názvu.

STÁHNĚTE SI

Zeyer, Julius: Dům U Tonoucí hvězdy

Novela, která náleží k vrcholům autorovy tvorby, zavádí čtenáře do starého sešlého domu v zapadlé uličce pařížského předměstí.

Titulní pařížský dům zdobí starý heraldický znak, který autor v souladu se smutnými životními osudy nájemníků nazývá tonoucí hvězdou. Vypravěč příběhu, mladý český lékař, se náhodou dostává do tohoto domu a seznamuje se s tragickými příběhy několika starých, opuštěných žen i s duševními zápasy nešťastného slovenského intelektuála Daniela Rojka, u něhož se pocit národní malosti pojí se zklamáním nad vlastními nesplněnými sny.

STÁHNĚTE SI

Mácha, Karel Hynek: Cikáni

Rozsáhlá romantická próza K.H.Máchy zdůrazňuje pocit osudovosti a lidské osamělosti v příběhu plném jinotajů a náznaků.

Dějově komplikovaná próza situovaná na Kokořínsko se znovu vrací k Máchovu opakovanému tématu – rozporu mezi snem a skutečností. Je tu tematicky velká podobnost s Májem: mladý cikán po delší nepřítomnosti nachází svou milou svedenou, v otci poznává jejího svůdce a v milovaném pěstounovi pak otcova vraha. Bezútěšnost lidských osudů umocňuje motiv démonické žárlivosti, stupňované až ke krvelačné pomstychtivosti, pocity, které v romantickém duchu korespondují s proměnami divoké a nespoutané okolní krajiny.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.