Knihy
28. 8. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Česká fantasy, francouzský prozaik i nové vydání slavného lesbického románu.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Louis, Édouard: Jak se stát jiným

Román z řady autobiografických próz kontroverzního francouzského autora reflektuje období jeho života a dalších vnitřních bojů poté, co se stal uznávaným spisovatelem.

Může se člověk neustále měnit, aniž by ztratil sám sebe? Ještě mu nebylo třicet, přesto za sebou má několik životů. Zažil dětství v extrémní chudobě, stud za vlastní původ i za sexuální orientaci. Utekl z vesnice do města, kde se už jako náctiletý na gymnáziu snaží co nejvíc vzdálit svým kořenům. Novou identitu touží najít i později na univerzitách v Amiensu a Paříži. Jako spisovatel zažívá nevídaný úspěch, těší se zájmu médií, neustále cestuje a vypráví o svém životě. Pozornost a uznání jsou zpočátku návykové, vždyť přesně o tomhle snil. Jenže postupně se dostavuje únava a znechucení vlastním životem, nejraději by od všeho znovu utekl a pokračoval v nekonečném přetváření sebe sama.

PŮJČTE SI

Matoušková, Tereza: Pláč němého boha

Fantasy román české autorky vypráví příběh velemága Xandria. Jeho činy rozhodně neprovázely vždy jen dobré úmysly. Nyní jeho moc slábne a na řadu možná přijdou jiní.

Před dvěma tisíci let si velemág Xandrius podrobil národy a vybudoval světovou říši. Kouzla mu zajistila dlouhověkost a zdálo se, že bude panovat věčně. Teď se však šeptá, že se jeho čas krátí, a bez vlády pevné ruky začínají zemí zmítat nepokoje. Velemágova dcera Denyela o otce obětavě pečuje. Musí strpět nejenom starcovy vrtochy, ale taky se vypořádat s intrikány u dvora, kteří se nemohou dočkat, až si utrhnou svůj díl moci. Z odlehlých koutů říše zatím přicházejí podivné zprávy. Povstalci z pouště si do čela zvolili od narození chromého a zohyzděného Worliha. Věří, že mu znetvoření propůjčuje zvláštní sílu, která jim pomůže zvítězit. Mezitím v lesích daleko na severu zkropila kmeny stromů krev vílích žen. Na nebi se objevují podivné pukliny.

PŮJČTE SI

Mašková, Eva: Předloha pro vraždu

Mladá policistka, která se snaží začít nový život, se na vlastní pěst pouští do pátrání po vrahovi účastníka literárního večírku.

Sedmadvacetiletá policistka Andrea Sýkorová přišla o partnera, zaměstnání i našetřené peníze. Zatímco zvažuje, jak dál, vypomáhá v kavárně a dochází na kurz kreativního psaní. Závěrečný večírek adeptů spisovatelského řemesla ale přerve násilná smrt a Andrea má pádné důvody o závěrech kriminalistů pochybovat.

PŮJČTE SI

Pulley, Natasha: Maják na severu

Joe, zmatený ztrátou paměti, vystupuje z vlaku na nádraží Gare du Roi v Londýně v roce 1898, ve světě, kde Francie vyhrála napoleonské války. Jeho cesta povede k tajemnému majáku a do minulosti za tím, na koho zapomněl, ale nepřestal jej milovat.

Záhadná pohlednice z majáku na severu slíbí Joeovi odpovědi na jeho otázky o minulosti, na kterou si nevzpomíná. A tak se vydá do strašidelných míst, kde se mísí přítomnost s minulostí. Joe se ocitá v jiné době a na palubě lodi zjizveného kapitána Missouriho, který pod tlakem okolností – mimo jiné bezmála prohrané války s Napoleonem – přestává být citlivým a charismatickým mužem a stává se někým docela jiným. Je možné zvrátit osud, změnit výsledek války, zachránit kapitána? Napínavý román o lásce, historii a námořních bitvách.

PŮJČTE SI

Hall, Radclyffe: Studna osamění

Slavný román anglické autorky sugestivně líčí duševní osamělost a izolaci inteligentní a citlivé lesbicky založené dívky na počátku 20. století.

Ani zázemí bohatého domova, vzdělání, literární úspěch či vojenské vyznamenání neuchránilo hrdinku před nepochopením, výsměchem a odsouzením konvencemi spoutané společnosti. Poprvé v anglické literatuře se autorka dotkla ožehavého problému ve snaze upozornit na právo takto orientovaných žen na plnohodnotnou existenci.Kromě plastického obrazu individuálního lidského údělu je kniha působivá i vypravěčským uměním, s nímž autorka líčí anglický venkov na počátku století a události na spojenecké frontě ve Francii za 1. světové války.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.