1. 8. 2023, WEBREDAKTOR

Prosek, Pražačka, Kněžská luka nebo Panská zahrada. To jsou názvy některých literárně-enviromentálních vycházek, které jsme připravili na září 2023.

Co vás čeká? Povídání s pomyslnými „zahradníky“ – odborníky na životní prostředí, kteří vám poví něco o dané lokalitě. Následovat budou autorská čtení vybraných básníků a spisovatelů i diskuze nad literárními či ekologickými tématy. Vycházky začínají v 17:00 hodin a vstup je zdarma.

20. 9. 2023: Dva parky

Martin Pecánek z Odboru životního prostředí MČ Praha 1 provede dvěma parky v sousedství Domu čtení, pohovoří o jejich úpravách. Literární zastavení budou patřit básnířce Alžbětě Králové a básníku Janu Horskému z environmentální umělecké platformy Artbiom. Zastavíme se s nimi v parku Pod Rapidem. Těšit se můžete na spolek Bubahof a Prostor Olga, kteří připravili program v Parku Františka Suchého, kde se jinak pravidelně konají sousedská a kulturní setkání. Procházka začne v atriu Domu čtení.

26. 9. 2023: Stodůlky, Panská zahrada

Seznámíme se s historickým jádrem Stodůlek, navštívíme Prameniště Prokopského potoka a nakonec Panskou zahradu. Krajinou Prahy 13 nás provede Dana Céová z Odboru životního prostředí MČ.

Na literární vycházce se potkáte s básníky, kteří jsou spjati s touto městskou částí, konkrétně s Hůrkou – Vítem Janotou, Josefem Strakou. Dále zazní texty dalšího místního literárního rezidenta, básníka a prozaika Petra Maděry. Sraz účastníků před pobočkou Stodůlky u Kulturního domu Mlejn.