Vybíráme
25. 8. 2023, WEBREDAKTOR

Od září 2023 poběží v Kině MKP nový filmový cyklus Bio Fajnšmekr, který – jak už název napovídá – potěší všechny příznivce náročnější kinematografie.

V rámci nového cyklu Bio Fajnšmekr budeme v září promítat snímek Bratr a sestra Arnauda Despleschina (11. září 2023) a film Ráj: Láska Ulricha Seidla (25. září 2023). Dramaturga kina a režiséra Víta Zapletala se ptáme na to, co nový cyklus přinese a na jaké filmy se můžete těšit.


Arnaud Desplechin – Bratr a sestra

Září 2023: Desplechin a Seidl

Proč právě Bio Fajnšmekr? S jakými filmy se v něm budeme moci setkat?

Bio Fajnšmekr nahrazuje cyklus Projekce a dialogy FAMU, který pravidelně každé pondělí uváděl Vladimír Hendrich. Dramaturgie by měla být prakticky stejná, tedy náročnější snímky z velkých filmových festivalů. Rozdíl bude v tom, že slovo před projekcí nezabere tolik času, jako Vladimírovy profesionálně zpracované úvody. Po filmu bude naopak diskuse a pokud se budou diváci zajímat o více informací ohledně předešlé tvorby autora nebo významu snímku v současné kinematografii, mohou se mě sami zeptat.

Bio Fajnšmekr začíná projekcemi dvou docela odlišných filmů – Bratr a sestra Arnauda Despleschina a další díl cyklu Ulricha Seidla Ráj. Proč sis vybral právě tyto dva snímky? Mají něco společného?

Jsou to díla dvou klasiků současné kinematografie. Desplechin je jeden z nejrespektovanějších francouzských režisérů, podobně jako je Ulrich Seidl vedle Hanekeho asi nejznámější rakouský filmař. Ráj: Láska je sice už starší film, byl ale až teprve teď po deseti letech uveden do české distribuce. Společného s Desplechinovou novinkou toho moc nemá. Francouzský tvůrce je hravý, ironický, ale decentní a kultivovaný, kdežto Seidl je synonymem cynického výsměchu a skepse ohledně směru, kam jako Evropani směřujeme.

Na co se můžeme v Biu Fajnšmekr těšit?

Budeme uvádět snímky z aktuální distribuce, festivalové novinky, takže nebude určitě chybět například vítěz Cannes Anatomie pádu, brzy bude mít českou premiéru také nový Seidlův film Sparta. Pokud nebude stačit aktuální nabídka distributorů, mohou se v cyklu objevit i starší filmy, protože během covidového období prošumělo kiny více filmů, které by si zasloužily více pozornosti.

Vít Zapletal


Foto: archiv Víta Zapletala

Režisér a dramaturg. Narozen v roce 1986. Vystudoval obor užitá malba na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském hradišti. Následně vystudoval režii na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Jeho filmovým debutem je subtilní rodinné drama Prach (2015). Naposled pro Českou televizi natočil dokument Josef Váchal (2019).

V Městské knihovně v Praze se v rámci Kulturního a vzdělávacího centra věnuje dramaturgii Kina MKP. Od roku 2017 pořádá pravidelný Bio Skeptik, ve kterém diskutuje nad současnými kontroverzními i méně kontroverzními filmy s předními českými filmovými publicisty.

Kino MKP


Ulrich Seidl – Ráj: Láska

Co Kino MKP hraje? Filmy pro děti i seniory. Nekomerční artovou produkci, pozapomenuté legendy světové kinematografie, absolventské filmy, dokumenty na aktuální témata, nekonvenční díla, která jinde neuvidíte.
Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.