Knihy
14. 8. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Román komika, sci-fi s tematikou roboti versus lidé nebo autobiografická próza Evy Kantůrkové.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Jackson, Aaron: Podivuhodný život Augusta Marche

Román amerického komika a spisovatele. Takřka dickensovský příběh o sirotkovi, který hledá své místo v životě.

August March je bez nadsázky divadelní dítě. Narodil se totiž v šatně divadla na Broadwayi o přestávce, chvíli poté, co jeho matka uzavřela první dějství strhujícím monologem. Fakt, že chlapec přežil dětská léta, lze považovat za dílo štěstěny, neboť stařena, jež se ho ujala, nebyla právě matka roku. Živil se tím, co v divadle našel, jeho učiteli byli Wilde, Shakespeare, Ibsen a Shaw, Richarda II. uměl zpaměti dřív, než se naučil abecedu. A nikdy nenavštívil svět tam venku. Každé představení ale jednou skončí. Divadlo zaniká a dosud nevinný a skutečným světem nepolíbený August se ocitá na ulicích poválečného New Yorku. V neznámém labyrintu se musí protloukat na vlastní pěst, až jej dramatický talent vystřelí na dráhu zločinu.

PŮJČTE SI

Cargill, C. Robert: Den Nula

Sci-fi román s tematikou roboti versus lidé. Vzpoura robotů hrozí zničit lidstvo a robot-chůva Dráp se musí rozhodnout mezi záchranou svého malého lidského svěřence anebo vlastní svobodou.

Dráp, robochůva v podobě plyšového tygra, našel na půdě krabici. Svoji krabici. Tu, ve které byl zabalený, když ho před lety koupili, a ve které se ho zase zbaví, až už jeho svěřenec, osmiletý Ezra Reinhart, nebude chůvičku potřebovat. Zatímco se Dráp snaží vyrovnat se svojí nejistou budoucností, začíná se schylovat k povstání robotů, kteří hodlají vyhladit lidstvo. Ezrovi rodiče jsou zcela odtržení od života mimo své bezpečné předměstí. Většinu nocí tráví v alkoholovém opojení, zatímco se společnost kolem nich rozpadá, a jim nakonec nezbývá než s hrůzou pozorovat, jak se roboti, kteří tak dlouho sloužili svým stvořitelům, obrací proti nim. Když povstání překročí práh domova Reinhartových, musí Dráp učinit rozhodnutí: připojit se k revoluci a bojovat za vlastní svobodu, nebo doprovodit Ezru do bezpečí přes válkou zničené postapokalyptické peklo.

PŮJČTE SI

Opršal, Petr: Dokud nás krev nerozdělí

Realistický detektivní román, který autor sepsal na základě svých pracovních a rodinných zkušeností, odkrývá děsivé okolnosti událostí sahajících až do období druhé světové války.

Místo aby si užíval zaslouženou penzi, pustí se záhřebský advokát Željko na stará kolena do vyšetřování vraždy, k níž došlo v 90. letech při masakru spáchaném srbskými povstalci v Chorvatsku. Željko s překvapením zjišťuje, že jej čeká asi nejtěžší případ jeho kariéry. Za pomoci své činorodé dcery Nely postupně odkrývá děsivé okolnosti zločinu a rozplétá propletenec tragických osudů a traumatických událostí sahajících až do dob druhé světové války. Hlavní hrdina tak musí nastartovat svého passata, v němž vozí pro každý případ starou pistoli i kýtu pršutu, a vyrazit otevírat staré hroby, v nichž může sám snadno skončit.

PŮJČTE SI

Kantůrková, Eva: O jinakosti, aneb, Hovory v taxíku

Autobiograficky laděná próza české autorky sleduje svým vyprávěním více příběhů najednou.

Dva souběžně vyprávěné retrospektivní příběhy s některými autobiografickými prvky propojuje ve třetím plánu reálný dialog mezi hlavními protagonisty, který dotváří hlavní námět románu: hledání příčin a důsledků jinakosti v podobě etnické i obecně lidské.

PŮJČTE SI

Moccia, Federico: Tři metry nad nebem

Milostný román odehrávající se v okouzlujícím Římě. Hlavní hrdinkou je milá a neohrožená Babi, která je ochotna mnoha ústupků, aby mohla milovat a být milována. Bude to však stačit?

Babi a Step jsou dva mladí lidé ze zcela odlišných světů dospívající v ulicích italského Říma. Zatímco Babi je mladá cílevědomá dívka vedená k zodpovědnosti, Step je impulzivní rebel, kterému se nebezpečí lepí na paty a riziko je pro něj droga. Jejich láska nepřichází v úvahu, přesto si k sobě najdou cestu a beznadějně se do sebe zamilují.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.