Vybíráme
17. 10. 2023, WEBREDAKTOR

Od října do prosince 2023 pořádáme online přednášky o velkých panovnících evropských dějin.

Online přednášky

Stáli na samotném vrcholku společenské pyramidy. Mnozí si osobovali božskou moc, pro další byl pak Hospodin ten, komu se zodpovídali ze svých činů. Byli však i tací, kteří se programově nevyvyšovali nad své poddané a hodlali sloužit všem bez ohledu na jejich postavení či privilegia a nadto vystupovali velmi skromně, byvše na první pohled k neodlišení od těch, kterým panovali. V pozdějších staletích se dokonce mocnáři (a mocnářky) mohli obejít (a také často obešli) bez korunovace, kdysi prvořadého sakrálního aktu.

Seznamme se tedy blíže s těmi, kteří nejen že přijímali úctu, obdiv a úklony, ale také nesli na svých bedrech obrovskou, pro současníka jen těžko představitelnou zodpovědnost. Dodejme, že korunované hlavy před námi budou defilovat nikoli v chronologické posloupnosti či geografickém pořádku a že v každé přednášce si vždy představíme krom samotné osobnosti vládce také tehdejší společnost v té které zemi.

Přednáší Jakub Rychtar. Program zaštiťuje organizace Právě teď, o. p .s. Přednášky probíhají od 17:00 online na platformě ZOOM:

25. 10. 2023 – Haakon VII. (Norsko)

Norsko se po roce 1905 dočkalo po staletích závislosti na svých sousedech plné samostatnosti a také vlastního panovníka. Stal se jím původně dánský princ Carl, který se nechal přejmenovat na „norštějšího“ Haakona. Velmi rychle získal ve své nové vlasti vysokou oblibu, stejně tak jeho choť Maud, dcera britského krále Eduarda VII. Nejvíce se Haakon proslavil svým odvážným postojem vůči nacistické moci v roce 1940 a po dobu 2. světové války. Dynastie Schleswig – Holstein – Sondenburg – Glücksburg, jejímž byl Haakon členem, vládne Norsku dodnes.

22. 11. 2023 – Filip III. Dobrý (Burgundsko)

Burgundsko není jen oblast v dnešní Francii, ale také název mocného vévodství, kterému od roku 1363 vládl rod Valois, vedlejší větev Kapetovců. Území zaujímalo nejen prostor nynějšího francouzského Burgundska, ale také kupř. oblast dnešního Beneluxu. Bylo bohatým a prosperujícím státem, jehož panovníci umně lavírovali mezi mocnostmi Anglií a Francií. Jedním z velkých burgundských panovníků byl Filip III. Dobrý, který nejenže činně zasahoval do Stoleté války, ale také rozšiřoval své už tak rozsáhlé vévodství. Zajímavostí je, že Filip byl zakladatelem prestižního Řádu.

13. 12. 2023 – Leopold II. (Belgie)

Možná se pamatujete na sochy tohoto panovníka, které byly pomalovány či polity červenou barvou. Byla tím signalizována odpovědnost tohoto krále za krveprolití v Kongu – tehdy králově a belgickém území. Vykořisťování tamnějšího obyvatelstva dosáhlo v 19. a na počátku 20. století tak obludných rozměrů, že má jen málo srovnání. Za Leopoldem II. Belgickým však stojí i jiné – pozitivnější – činy. Třeba spolupovznesení Belgie na ambiciozní, bohatý, průmyslový stát. Leopold II. byl jistě zajímavou osobností, o které je dobře ztratit pár slov.

Ilustrační obrázkek v perexu: Charles IV-John Ocko votive picture-fragment, Wikimedia Commons. Ostatní obrázky rovněž Wikimeda Commons.