Knihy
7. 8. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Komiks Bryana Talbota, povídky Woodyho Allena nebo román Petry Soukupové.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Talbot, Bryan: Legenda o Lutheru Arkwrightovi

Další pokračování grafického sci-fi eposu, jenž se stal významným milníkem komiksové tvroby.

Luthera Arkwrighta, bytost s obrovskou psychickou silou, schopnou procházet multiversem nekonečných existencí, pronásleduje daleko silnější protivník napříč mnoha historicky odlišnými paralelními světy, utopickými i dystopickými, a pouze Arkwrightovi zkušenosti a síla vůle dávají všem naději, že se podaří odvrátit zánik lidstva.

PŮJČTE SI

Allen, Woody: Stav beztíže

Sbírka humoristických povídek od jedné z nejvýraznějších osobností americké kultury.

Pátá sbírka humoristických próz z pera Woodyho Allena; podobně jako čtyři předchozí knihy Vyřídit si účty, Bez peří, Vedlejší účinky a Čirá anarchie nabízí i Stav beztíže to, na co jsme od Woodyho Allena zvyklí z jeho nezapomenutelných filmů: osobitý, inteligentní a absurdní humor, kombinovaný s jistou plachostí a notnou dávkou nervózní sebereflexe. Kniha se přitom vyznačuje pozoruhodnou tematickou šíří; ať už však autor píše o koních, kteří malují, o autech, která myslí, o sexuálním životě celebrit, nebo o čínské kuchyni, vždy zůstává nezaměnitelným originálem.

PŮJČTE SI

Soukupová, Petra: Nikdo není sám

Nikdo není sám, ale možná by někdy chtěl. Anebo jsme sami naopak všichni — bez ohledu na to, s kým nebo jak žijeme?.

Veronika má práci, která ji baví, manžela, který jí rozumí, dvě náctileté děti, s nimiž není žádný větší problém. Sice nemá příliš dobrý vztah s rodiči, ale udržuje si od nich bezpečný odstup. Jenže někdy tohle všechno nestačí. Křehkou rovnováhu náhle naruší smrt matky a Veroničina představa spokojeného života se začne rozpadat jako domeček z karet. Jestliže někdo dokáže popsat nedělní oběd, výlet na rozhlednu nebo babiččin pohřeb jako bezohlednou poziční válku, pak je to Petra Soukupová. Její nový román čtenáře okamžitě vtáhne do světa, ve kterém se spolehlivě poznává, aby vzápětí krok za krokem odhaloval absurditu a trapnost rodinných bitev, v nichž nemůže nikdo vyhrát.

PŮJČTE SI

DeAngelis, Camille: Do morku kostí

Temná kanibalská romance se stala předlohou stejnojmenného filmu Lucy Guadagnina, který roku 2022 šokoval diváky na filmovém festivalu v Benátkách.

Maren chce totéž co všichni. Spořádanou rodinu, kluka, co ji bude zbožňovat, oddané přátele. V tom jí však brání jeden zásadní problém – každého, koho si Maren zamiluje, nakonec spořádá. Nemůže si pomoct, patří totiž mezi „jedlíky“. Od chvíle, kdy ji matka jako batole přistihla nad hromádkou ohlodaných kostí, jež bývaly chůvou Penny Wilsonovou, jsou ty dvě neustále na útěku. Tedy byly – když se mladá kanibalka v den svých 16. narozenin probudí, čeká na ni jen prázdný byt a dopis na rozloučenou. Zanedlouho Maren potká devatenáctiletého Leeho, který jejímu apetitu rozumí dokonale – možná až příliš. Má ale jejich vztah šanci přežít? Vždyť některé pudy jsou silnější než láska.

PŮJČTE SI

Zemančíková, Alena: Nějaké ženy a jacísi muži

Povídková kniha české autorky, která reaguje na osudové předěly našich životů převážně v krizových okamžicích. Ty se odehrávají hlavně v kulisách historických zvratů.

Příběhy žen jsou vyprávěními o hledání rovnováhy mezi životní praxí a rozkymácenými touhami a city. O potlačeném rozletu srdce, o pádu do role pomocnic za minimální odměnu. Někdy je posledním pevným bodem v každodenním chaosu kočka, někdy dávná sportovní zdatnost, někdy přívěsek, kterému žena připisuje tajemnou moc, někdy rodinný archiv. V povídkách o ženách se samozřejmě vyskytují muži. V povídkách o mužích jdou jejich protagonisté za štěstím druhé poloviny života, jako by se v ní chtěli obejít bez lásky. Jako by hledali místo, které bude nade vším a odkud uvidí svět přehledně jako z věže meteorologické stanice nebo od režijního pultu v divadle či z tajného stanoviště za komínem.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.