Vybíráme
18. 8. 2023, WEBREDAKTOR

Přijďte rozvíjet mediální gramotnost ve středu 23. srpna 2023 do Ústřední knihovně.

Mediální gramotnost

Mediální gramotnost je samo o sobě téma důležité a vážné, což ale neznamená, že by se nedalo pojmout hravě. Akce Mediálka hrou nabídne možnost vyzkoušet si různé herní přístupy, které podporují rozvoj mediální gramotnosti prostřednictvím her deskových, v onlinu i dalších aktivit.

Podíváme se nejen na práci s informacemi, ale také s textem, ponoříme se do online prostoru a nebude chybět ani bezpečnost na internetu. Účastníky s pravidly her i možnostmi jejich využití v rámci tématu mediální gramotnosti provedou zkušení lektoři nebo autoři her. Součástí programu bude i možnost vyzkoušet si virtuální realitu. Akce probíhá ve středu 23. srpna 2023 od 10:00 do 16:00 v Ústřední knihovně.

Co si zahrajete a koho poznáte?

Co si zahrajete? Od herního světa HRAS si budete moci zahrát hry: Duch, Duchová, Dobble, Fabula rasa, Story cubes, Kreveťák, Scout, Triggs, Deep sea adventure, Rivality, Ovčí orchestr a některé další. Také si budete moci vyzkoušet novou hru Dreamlike od studentů ÚISK nebo hru Městečko Kybernetov od NÚKIB. Kromě nich své hry představí také FakeScape. Dále se můžete těšit na představení programu Commander a dalších rozvíjených aktivit od Farmy v jeskyni a na workshop Krajské knihovny Karlovy Vary, která stojí za hrou CrashFake. Zahrát si můžete i online, například hru Impromptu (v angličtině): https://impromptu.fun/.

Akce je určena knihovnické i široké veřejnosti. Hráčské zkušenosti nejsou podmínkou. Aktivita je součástí projektu Mediální gramotnost v knihovnách: rok první, podpořeného v rámci dotačního programu VISK1 a Knihovna 21. století Ministerstva kultury ČR. Partnerem akce je Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a Sdružení knihoven ČR.

Mediální gramotnost je aktuální velké téma českého knihovnictví. V rámci realizačních aktivit probíhá vzdělávání knihovníků a sdílení zkušeností uvnitř knihoven, tak i práce s širokou veřejností zejména formou akcí nebo vzdělávacích cyklů. Cílem je upozornit na důležité aspekty, které ovlivňují pohyb v mediálním prostoru, jako je bezpečnost na internetu, dezinformace a kyberšikana, ale také třeba možnosti a nástrahy umělé inteligence. Strategickým partnerem tématu je Nadace OSF.

Přijďte si o prázdninách zahrát do knihovny!

Program:

Workshop: Co stálo za vznikem hry CrashFake od Krajské knihovny Karlovy Vary?
Kde: Ústřední knihovna – Teen oddělení na galerii
Kdy: 10:30–11:30
Hra CrashFake! je unikátní projekt Krajské knihovny Karlovy Vary. Jedná se o hru na ověřování informací pro studenty středních škol. V příspěvku se dozvíte, jak a proč hra vznikla. Dostanete se pod pokličku vzniku hry, která v roce 2022 získala ocenění Bibliotheca inspirans. Jedním ze společných cílů knihoven je učit veřejnost rozeznávat kvalitní apravdivé informace, což tato hra umožňuje. Jak? To se dozvíte od Ing. Evy Vodičkové z Krajské knihovny Karlovy Vary.

Workshop: Představení projektu Commander a edukačních programů od Farmy v jeskyni
Kde: Ústřední knihovna – Teen oddělení na galerii
Kdy: 14:00–15:00
On-line radikalizace dospívajících je proces, během kterého mladí lidé prostřednictvím internetu přebírají extrémní názory o aktuálním stavu společnosti. Nejčastěji se tak děje důsledkem cílené propagandy a náboru extremistických organizací na sociálních sítích, fórech i v on-line hrách. Farma v jeskyni, rezidenční soubor Centra DOX, vytvořila umělecko-edukativní projekt Commander zahrnující divadelní představení, umělecký film, výstavní instalaci, edukační videa a workshopy, skrze které se snaží ve společnosti rozšířit povědomí o problematice radikalizace a poskytnout primární prevenci mladistvým. Workshop představí problematiku radikalizace, celý projekt Commander i jednotlivé edukační programy.

Stanoviště her a aktivit: Vyzkoušejte si virtuální realitu
Kde: Ústřední knihovna – Dílna
Kdy: 10:00–16:00
Objevte novou hru od studentů ÚISK – Dreamlike
Kde: Ústřední knihovna – Centrální hala (před výdejem rezervací)
Kdy: 10:00–16:00
Zahrajte si hru Městečko Kybernetov
Kde: Ústřední knihovna – Centrální hala (před výdejem rezervací)
Kdy: 10:00–16:00
Pobavte se s lektory z Fakescape
Kde: Ústřední knihovna – Centrální hala (před výdejem rezervací)
Kdy: 10:00–16:00
Prozkoumejte bohatou nabídku různých her od HRAS
Kde: Ústřední knihovna – Záliv naučné literatury
Kdy: 10:00–16:00

Můžete se těšit na hry se zaměřením na:

  • pozornost a paměť: Duch, Duchová, Bacha Zombíci, Kinoko
  • logiku řeči, storytelling, poslech, předávání informací a pozornost: Fabula rasa, Story cubes, Pošli to dál
  • práci s pravděpodobností: Kreveťák, Scout, Triggs
  • odhad rizika: Deep sea adventure, Port Royal, Podfukáři, Omerta
  • taktiku, strategii, plánování, logiku: Misty, Elios, Tigr a Drak, Splitter, Ringo
  • spolupráci, deduktivní schopnosti: Ovčí orchestr, Kulišák, Mind, Hanabi, Prolom kód
  • slovní zásobu: Quiddler, Amos, Bananagrams

Ilustrační obrázky vytvořila umělá inteligence.