Vybíráme
18. 7. 2023, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny slaví 130 let, proto jsme připravili online výstavu, která mapuje nejdůležitější body historie našeho oddělení.

Historie Hudebního oddělení sahá až do osmdesátých let devatenáctého století. Tak dlouho už pro Pražany i další zájemce schraňujeme hudebniny a knihy o hudbě. Zajímá vás historie podrobně? Projděte si výstavu online!

Cestujte časem

V prvním bloku výstavy se vrátíme v čase o celých 130 let nazpět, ocitneme se v pražské metropoli, kterou poznamenává neklidný společenský kvas, technický pokrok i architektonické změny. Historie ale není vše. Budoucnost Hudebního oddělení předjímá připravovaná budova Vltavské filharmonie na druhém břehu Vltavy, kam by se mělo oddělení stěhovat.

Vzácné tisky a zajímavosti z fondu

V druhém bloku výstavy představíme zajímavosti z našeho fondu i jedny z nejvzácnějších exemplářů hudebního oddělení. Co tam mimo jiné najdete? Šteyerův kancionál český, Králowská koruna zlatá, První vydání opery Armide a mnoho dalšího. Součástí výstavy je i možnost poslechnout si nahrávky jednotlivých vystavovaných děl na Youtube.

PROHLÉDNĚTE SI VÝSTAVU ONLINE

Mohlo by vás zajímat