Knihy
17. 7. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Vražda se zárukou, Písky duny, Kam se poděla a další.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Zábrana, Jan: Vražda se zárukou

V detektivním románu zasazeném do prostředí první republiky vypráví doktor Pivoňka o dalším ze svých případů, tentokráte o záhadné vraždě nadějného majora a jeho mladé milenky.

Je léto roku 1938, nad republikou se stahují mračna. V ložnici branické vily leží dvě nahá mrtvá těla, žena a muž – zdá se, že majora Činovského zastřelila vycházející filmová hvězdička Zuzana a pak spáchala sebevraždu. Vyšetřování ale odhalí, že mrtvá dívka byla panna, a v místě vraždy se nalezne nedopalek exotické cigarety… Najít skutečného vraha bude v těžké době sotva možné, zvlášť když ke slovu přijdou politické zájmy a ohledy.

PŮJČTE SI

Herbert, Brian: Písky Duny

Soubor čtyř povídek ze světa Duny, kultovního sci-fi univerza.

Poprvé sebrané povídky Briana Herberta a Kevina J. Andersona osvětlují některá záhadná, dosud neprobádaná zákoutí oblíbeného vesmíru Duny, který formoval celou generaci vědecké fantastiky. Uvádějí čtenáře do prostředí plného zrady a zázraků, od pouštního světa Arrakis, bičovaného písečnými bouřemi, až po nádheru imperiálního sídla na Kaitanu. Čtveřice povídek vypráví například o neznámých letech Gurneyho Hallecka a jeho stycích s pašeráky v nebezpečné hře o pomstu, o dění v řadách sardaukarů, kdy se dítě zrazeného šlechtice promění v jednoho z nejkrutějších imperátorových bojovníků, o mladé divoké fremence, bojovnici proti nelítostným Harkonnenům, z níž se jednoho dne stane Shadout Mapes. Jak uvádějí sami autoři, tyto drobné příběhy nejsou mohutnými dunami, jen zrnky písku dokreslujícími osudy dobře známých hrdinů.

PŮJČTE SI

Garza, Amber: Kam se poděla

Rodinný thriller americké autorky. Když dospívající dcera náhle zmizí, způsobí to její matce děsivou noční můru.

Whitney měla jisté obavy, když vysadila svou stále náladovější dospívající dceru Amelii u domu její kamarádky. Původně ji chtěla doprovodit až ke dveřím a seznámit se s rodiči, ale Amelia odmítla dopustit něco tak trapného a ponižujícího, a tak Whitney místo toho dceři pouze zamávala z auta. Když se však druhý den vrací, otevře jí starší pár, který přísahá, že tu děvčata nejsou a nikdy ani nebyla. Whitney pátrá po Amelii a odhaluje při tom nános lží, které jí dcera namluvila. Zná vůbec tuhle dívku, kterou vychovala? Amelia ovšem není jediná, kdo má tajemství. Mohou mít Whitneyini vlastní démoni něco společného se zmizením Amelie a dokáže matka najít svou dceru dřív, než bude pozdě?

PŮJČTE SI

Chamberlain, Mary: V zapomnění

Román anglické autorky vypráví příběh obyčejných lidí v soukolí velkých historických okamžiků.

Londýn 1958. Šestadvacetiletá Betty Fisherová se jako jedna z prvních připojí ke kampani za jaderné odzbrojení a na ustavujícím shromáždění se seznámí s jistým Johnem Harrisem. Ten si s sebou nese trauma ze závěrečné fáze druhé světové války, již strávil v Berlíně. Johnův obdiv k Betty se postupně přerodí v potřebu ji chránit, pronásledují jej vzpomínky a představy. A jak se John postupně rozpadá, i v Betty se probudí vzpomínky, i ji brzy dožene minulost.

PŮJČTE SI

Kolmačka, Pavel: Canto ostinato

Román je zarámován do šestnácti kapitol-dní, během nichž v přítomném čase umírá a je pohřben starý muž, doprovázen a zaopatřen svými dospělými dětmi.

Tato situace v každém ze zúčastněných oživuje jejich nedávné i dávno minulé jednání a paměť na činy jejich vrstevníků, potomků a předků (ať už příbuzných, přátel či lidí, s kterými jenom nakrátko zkřížili cestu), z nichž vyrostly současné životní vztahy. Významnými účastníky tohoto času milosti se stávají zemřelí. Jejich tváře se dožadují, aby se o nich vyprávělo, a jejich hlasům, hlásícím se o slovo, je právě v tomto čase dopřáváno sluchu víc než jindy. Jednou z metafor, které román rozvíjí, je podobnost života a hudby, které „stojí na repeticích“. Pochopit své místo v životě pak znamená nahlédnout opakující se motivy, a dosáhnout tak proměny životního směřování od začarovaného kruhu ke svobodnému, tvůrčímu přijetí výchozích podmínek.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.