Vybíráme
13. 7. 2023, superadmin

Divadelní a filmové oddělení Ústřední knihovny připravilo tipy na červencové novinky.

Tip! Půjčte si všechny divadelní novinky v katalogu nebo si projděte náš výběr.

České surrealistické drama

Antologie přináší výběr surrealistických dramatických textů od dvacátých let 20. století až po současnost.

V jednom svazku se poprvé setkávají díla dnes již kanonická s texty neznámými či doposud nezveřejněnými, texty se surrealismem běžně spojovaných autorů s hrami tvůrců známých spíše z jiných uměleckých oblastí. Celek publikace pak dokládá, že i když psaní pro divadlo nikdy nestálo v centru zájmu českých surrealistů, věnovali mu soustavnou pozornost. Výbor uvádí rozsáhlá studie, která charakterizuje základní konstanty surrealistické poetiky a zároveň mapuje historickou proměnlivost vztahu surrealismu a dramatu.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Vogler, Christopher: Scenáristova cesta

Praktický manuál k vyprávění příběhu pro scenáristy, spisovatele a každého, kdo potřebuje vybudovat nebo napsat soudržný a gradovaný příběh.

Vychází z autorovy teorie, podle níž je většinu všech příběhů možné zjednodušit na základní schémata narativních prvků a činitelů, vystopovatelných až do kolektivní imaginace příběhů z dávných mytologií. Základem příběhu je koncept tzv. „cesty hrdiny“, při němž se Vogler inspiroval mytopoetickou teorií Josepha Campbella, ale pohled, který kniha nabízí, sahá daleko za něj.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Kačer, Jan: Zadními vrátky

Autobiografické vzpomínky uznávaného českého herce a režiséra.

V jednotlivých kapitolách vzpomíná na dětství, někdy idylické, jindy poznamenané válkou, na tatínkův tragický odchod a především na slavné divadelní a filmové kolegy.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Červncová DVD

  • Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Americký dobrodružný film natočený na motivy knihy Joanne K. Rowlingové. Režie: David Yates.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

  • House of Gucci. Americký životopisný film natočený podle stejnojmenné románové předlohy autorky Sary Gay Fordenové. Režie: Ridley Scott, v hlavních rolích: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto, Jeremy Irons.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

  • Matrix Resurrections. Americký sci-fi film, čtvrté pokračování série Matrix. Režie: Lana Wachowski, v hlavních rolích: Keanu Reeves, Carrie-Anne Mossová a Jada Pinkett Smith.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.