Vybíráme
23. 6. 2023, WEBREDAKTOR

Máme nový projekt: prázdninovou Kniholoď sousedské dílny DOK16. Právě vyplouvá!

Kniholoď

Co si pod Kniholodí představit? „Není to tak velkolepé, jak to zní,“ směje se vedoucí DOK16 a iniciátor nápadu Michal Jokeš. Myšlenka knihovny na lodi vzešla z nabídky od provozovatele vedlejší kobky (bar The Pitchers), na využití prostoru na pontonu, který kotví na Vltavě naproti oběma kobkám. „Nabídku jsme samozřejmě chtěli využít, ale tak, aby to bylo něco, co na náplavku vnese nový prvek a navíc to bude víceméně samoobslužné,“ říká Michal z DOK16.

Nakonec se rozhodli zřídit knihobudku, kterou doplňuje pár stolků a židlí pro klidné posezení s knihou. „Chtěli jsme vytvořit alternativu k hlučnějším aktivitám, které jinak na pontonech a náplavkách bývají. Nemáme nic proti zábavě, je dobře, že je tu živo, ale říkali jsme si, že tu chybí klidnější odpočinková zóna,“ dodává Michal. Kniholoď takový koutek nabízí a DOK16 plánuje, že by se tam mohly uskutečnit i některé z méně náročných workshopů. „Například výroba barefootových sandálů, nebo vyřezávání ze dřeva,“ upřesňuje Michal.

DOK16 využívá principy re-use a knihobudka na pontonu není výjimkou. Její základ tvoří vyřazené knihovní regály, realizaci zvládl tým DOK16 svépomocí. Do budoucna by knihobudka měla být opatřena i dvířky proti dešti a na stolcích se objeví dřevěné držáky na knihy pro pohodlnější čtení. „Rád bych poděkoval baru The Pitchers za nabídku, Správě náplavek (TCP a. s.) za souhlas s nápadem, knihovně za podporu a svému kolegovi Vláďovi Váňovi za lví podíl na realizaci,“ uzavírá Michal.

Mohlo by vás zajímat

Sousedskou dílnu DOK16 provozuje Městská knihovna v Praze v Kobce č. 16 na Hořejším nábřeží (Praha 5, tzv. smíchovská náplavka) od června 2020. Jedná se o kreativní prostor vybavený nářadím pro práci se dřevem a papírem, který je otevřený tvůrčím nápadům. Kromě nářadí DOK16 nabízí i odborné vedení a dobrou radu. Podmínkou využívání sousedské dílny je platný čtenářský průkaz Městské knihovny v Praze.