Knihy
19. 6. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Francouzskou provokaci, japonské povídky nebo nové vydání „erotické“ Valerie.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Despentes, Virginie: Život Vernona Subutexe

Provokativní románová trilogie z francouzského undergroundu o zkrachovalém prodavači hudebnin se stala předlohou televizního seriálu.

Alex Bleach je mrtvý. Tragédie je to nejen pro pařížskou rockovou scénu, jež ztratila svou největší hvězdu, ale i pro majitele obchodu s gramodeskami Vernona Subutexe, kterého slavný přítel držel nad vodou. Jediným Vernonovým vlastnictvím zůstává poslední videonahrávka zesnulé rockové ikony. A právě kvůli ní je mu teď na stopě bláznivá směska zoufalců – producenti, novináři, internetoví trollové, ale i pornohvězdy. Dokážou ho najít, než se nadobro ztratí v ulicích Paříže?

PŮJČTE SI

Kawaguchi, Toshikazu: Než se stihnu rozloučit

Čtyři příběhy z mysteriózní kavárny, kde je některým hostům umožněno vrátit se zpět do minulosti a setkat se se svými blízkými, kteří již odešli. V minulosti ale mohou zůstat jen tolik času, než jim vystydne káva.

Ve vzduchu se vznáší vůně vzpomínek a čerstvě uvařené kávy. Japonská kavárna Funiculi funicula opět otevírá dveře těm, kteří se chtějí vydat do minulosti. Dokážou se díky tomu smířit se ztrátou? To zjistí muž, který zanedbával svoji rodinu, majitelé vyrovnávající se se smrtí svého psa, žena, která přišla o přítele, a otec s dcerou, do jejichž životů v roce 2011 zasáhlo zemětřesení u japonského ostrova Honšú. Jejich příběhy popisují dojemnou cestu za rozhřešením a hledání smyslu ve světě plném chaosu.

PŮJČTE SI

Nezval, Vítězslav: Valerie a týden divů

První souborné vydání surrealistického románu Vítězslava Nezvala (1945) a nedávno objevené filmové povídky Ester Krumbachové (1967), mimořádně působivé literární předlohy legendárního snímku Jaromila Jireše – Valerie a týden divů (1970).

Valerie a týden divů je příběhem, který je možné přečíst za odpoledne a se stejným zaujetím se k němu zas a znovu vracet. Na ploše sedmi dní přibližuje svět dospívající dívky, v němž si realita podává ruku se snem, řád s chaosem, vysoké s nízkým, krutost s něhou. Je zprávou o světě pudů a vášní, lascivní vyzývavosti, necudnosti, náznaků, polopravd a tajemství. O světě, který se neustále proměňuje a který je i přes veškerou poetičnost až mrazivě skutečný. Valerie je ozvěnou lidové, „krvákové“ literatury, obžalobou průměrnosti a licoměrnosti, syrovou radostí z vyprávění, rebelií vůči morálce i (s)vědomí, hýřivou oslavou dobrodružství a fantazie, včetně jejích temných a nízkých zákoutí.

PŮJČTE SI

Ryan, Jennifer: Na kuchyňské frontě

Čtyři hlavní hrdinky usilují o výhru v kuchařské soutěži. Nebudou to ale mít jednoduché, zuří totiž druhá světová válka a dostupných surovin je pramálo. Inspirováno skutečným rozhlasovým pořadem Na kuchyňské frontě, který se během války vysílal.

Ženy ve Velké Británii musí být v kuchyni značně kreativní. Za okny totiž zuří válka a ponorky přerušily dodávky potravin, takže všichni musí vyjít s málem. Rozhlasový pořad Na kuchyňské frontě, který vysílá nápadité recepty z dostupných surovin, vyhlašuje kuchařskou soutěž o místo první ženské spolumoderátorky. Pro čtyři velmi rozdílné ženy by to znamenalo životní šanci. Mladá vdova by dokázala splatit manželovy dluhy. Kuchtička by mohla opustit službu a postavit se na vlastní nohy. Lady z honosného panství by byla schopná uniknout despotickému manželovi. A pro vyučenou šéfkuchařku je to zkrátka výzva. Pomůže soutěž komunitu stmelit, nebo ji naopak rozdělí?

PŮJČTE SI

King, Stephen: Černočerná tma

Čtyři temné povídky amerického mistra hororu a thrilleru uvádějí velmi obyčejné hrdiny do velmi neobyčejných situací.

Vnitřní muka a postupný duševní rozklad farmáře, který po pečlivé úvaze a „z dobrých důvodů“ zabil svou ženu. Spisovatelka detektivních románů, která v sobě najde schopnost své surové vize uvést do praxe – poté, co byla znásilněna. Žena, která po mnoha letech šťastného a harmonického manželství odhalí poněkud nezvyklého koníčka svého milovaného muže (je totiž masovým vrahem) a musí se k tomuto zjištění nějak postavit. To jsou náměty psychologicky laděných hororů, v nichž si uznávaný klasik žánru vytkl za cíl představovat zcela obyčejné hrdiny v mezních situacích a ukázat, že zlo se rodí v jejich myslích a že obvykle nebývá jen na jedné straně příběhu. I muž, který v povídce Prodlužování času uzavře smlouvu se samotným Satanem, musí objevit temné síly jen sám v sobě, aby mohl obchod uzavřít.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.