E-knihy
20. 6. 2023, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně v červnu 2023? Dvě básnické sbírky Radka Malého nebo protiválečné básně Fráni Šrámka.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Malý, Radek: Větrní

Třetí sbírka současného básníka a germanisty, nositele Ortenovy ceny, obsahuje verše, jejichž základním tématem jsou motivy z cest po Čechách i po Evropě.

„Zcestná“ poezie Radka Malého si však v žádném případě neklade nárok přinášet nové cestopisné poznatky. Zdá se, konkrétní místa či města, v nichž se autor zastavil, mají pro něho inspirativní význam spíše ve smyslu rozvíjení meditativního charakteru veršů a vůbec se mu nestávají zdrojem pro zachycení atmosféry dané lokality. Pro básníka je dále příznačná práce s vyhraněnými stylistickými prostředky, jejichž základem je přímý, klasický rým, objevující se občas i ve vnitřní podobě. Touto formou usiluje autor o co nejdokonalejší sdělení, namalované temnými, melancholickými tahy, prozrazujícími jeho obdiv k ranému expresionismu, z něhož přebírá groteskní škleb, ostré střihy nebo záměrně zdůrazněný patos.

STÁHNĚTE SI

Malý, Radek: Lunovis

Básnická prvotina olomouckého germanisty je silně inspirována německým expresionismem, zvláště pak Christianem Morgensternem.

Radek Malý dovedně pracuje s podobnými rekvizitami jako zmíněný proslulý básník. Ne náhodou se zde objevuje měsíc v nejrůznějších proměnách, v nichž je chápán především jako přírodní úkaz a magický prvek a nikoli jako vesmírné těleso. S tímto základním motivem pracuje autor osobitými prostředky: jeho verše nepostrádají humor a laskavou ironii, překvapuje i čistota rýmu a bohatá slovní zásoba. Ač se jedná o básníkův debut, nepostrádá již jeho svébytnou poetiku, v níž vyniká především smysl pro precizně zvládnutý vázaný verš s neotřelými metaforami.

STÁHNĚTE SI

Šrámek, Fráňa: Modrý a rudý

Sbírka antimilitaristické poezie významného básníka Fráni Šrámka, která je označena výmluvným podtitulem „verše o vojáčcích“.

V roce 1903 byl Fráňa Šrámek jako voják základní služby povolán do řad císařské armády. Tato zkušenost se odrazila i v jeho básnické tvorbě, která se nijak netajila antimilitaristickým zaměřením. Šrámek vojnu bytostně nesnášel, příčila se mu svým zupáctvím a drilem, spatřoval v ní ztrátu lidskosti a důstojnosti. Vojna je chápána jako činnost, která degraduje člověka, jako drezúra svobodných bytostí, jež je má proměnit v bezduché a poslušné figury. Ze sbírky lze také zřetelně rozeznat Šrámkův anarchistický postoj, který jednoznačně odmítá vojnu jako nástroj lidského ponížení s možným následkem válečné smrti.

STÁHNĚTE SI

Ilustrační obrázek v perexu Pixabay.com.

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat