Knihy
12. 6. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Romány Jeana Giona, Stanislava Berana nebo Arthura Koestlera.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Giono, Jean: Král bez kratochvíle

Jeden z nejslavnějších románů francouzského autora Jeana Giona vznikl v roce 1946, přesto i dnes zaujme jako ambiciózní literární experiment, v němž autor spojil detektivní žánr s filozofickým traktátem a podmanivými popisy panenské přírody.

V horské vesnici na konci světa, ztrácející se pod závějemi sněhu, beze stopy zmizí Marie Chazottesová. Utekla? Někdo ji unesl? Zabil? Záhada narůstá, když začnou postrádat i dalšího souseda, a ani ten nebude poslední. Situaci přijíždí zachránit nepočetná rota četníků v čele s kapitánem Langloisem. Tajemný Langlois se však ve vesnici nečekaně zjeví znovu, o mnoho let později, a bude mít na mušce starého vlka. Do třetice ho poznáme ještě v jednom souboji, velmi osobním a ryze společenském. Poetické obrazy neukazují jen drsnou horskou krajinu, ale také lidskou krutost: i smrt může být krásná a fascinující, pozorujeme-li ji s odstupem, ve scenérii, kde rudá krev zlehka potřísnila běloskvoucí sníh.

PŮJČTE SI

Russell, Mary Doria: Vrabčák

Klasický sci- fi vizionářský příběh o podstatě dobra a zla se řadí do žánru spekulativní fikce a zaměřuje se na psychologické a náboženské důsledky prvního kontaktu s mimozemšťany. Kniha získala ve svém žánru několik ocenění.

idstvo konečně získalo důkaz života ve vesmíru. Zatímco diplomaté OSN vedou debaty o tom, jak zorganizovat misi na planetu Rakhat, odkud byl zachycen signál, řád jezuitů tam tajně vysílá vlastní osmičlennou vědeckou výpravu. Z té se však v roce 2059 vrací pouze kněz Emilio – zohavený a psychicky na dně. Co se na Rakhatu událo? Kde je zbytek posádky? Zdá se, že jezuitská výprava objevila svět zpochybňující samotnou definici lidství.

PŮJČTE SI

Beran, Stanislav: Schrödingerův hotel

Povídková sbírka pozoruhodného českého autora.

Soubor povídek prozaika Stanislava Berana opět zachycuje mezilidské vztahy a situace v jedinečné perspektivě, která zabírá současnost i nedávnou minulost. Do intimity jeho hrdinů vždy intenzivně prosakuje aktuální společenská realita, ale také různá historická rezidua, za nimiž nikdy nelze udělat tlustou čáru. Autor se dotýká také subtilnějších témat — lidské lhostejnosti, vztahů vyhaslých a všelijak „nouzových“, osobních krizí a podobně. Název knihy odkazuje ke známému myšlenkovému experimentu a naznačuje onu „ambivalenci jevů a nejistotu v předpokladech“. Beran je spisovatel neexhibující a vlastně tradiční, ale nebojí se realitu svých povídkových hrdinů nečekaně aktualizovat jakousi pitoreskní magií, přizváním zcela reálných postav či míst a nezřídka také robustním humorem a tragikomikou.

PŮJČTE SI

Koestler, Arthur: Noc o polednách

Politicko-filozofický román z doby velkých politických procesů v SSSR v letech 1936–38 líčí osobní tragédii stranického pracovníka.

Fiktivní hrdina ve vězení před procesem vzpomíná na léta stranické práce a před smrtí se snaží pochopit problém viny a odpovědnosti jednotlivce před tváří dějin. Autor sugestivně popisuje celý proces kapitulace a dobrovolných přiznání nevinně odsouzených, odhaluje motivy jejich spolupráce s vyšetřovateli a soudci. Obžaloba i rozsudek se nakonec stávají společným dílem představitelů moci a jejich obětí, protože obě strany spojuje přesvědčení o politické a dějinné nutnosti tohoto postupu a řídí se přesvědčením o oprávněnosti prostředků, které vedou k cíli. Předchozí vydání tohoto politického thrilleru dokončeného v roce 1940 vycházela z dobového amatérského anglického překladu, v němž byly mnohé části vynechány. Německý originál byl považován za ztracený až do roku 2015. Tato kniha je překladem německého kompletního originálu.

PŮJČTE SI

Snider, Grant: Nauč se žít…v každodenní divočině

Více než sto hravých a laskavých komiksů nalézajících životní moudrost v každodenních okamžicích.

Sbírka jedno- a dvoustránkových komiksů mapuje vnitřní svět – hluboké i mělké myšlenky, poetické postřehy i mnohé rady, jak unést tíhu žití. S jemným humorem i nádechem reality se soustředí na naši pozornost, empatii, relaxaci, vděčnost a sebeuvědomění. Pro všechny, kteří potřebují povzbuzení, soucit, naději a extra porci sebe-péče.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.