Vybíráme
13. 4. 2023, WEBREDAKTOR

V dubnu 2023 pro vás Artotéka připravila další nová originální díla a knihy z oblasti výtvarného umění

Tip! Půjčte si všechny novinky z Artotéky nebo si projděte náš výběr. Obrázek v perexu je originální dílo Adély Marie Jirků Krajina II.

Prahl, Roman: Umělec, ateliér a umění

Kniha zkoumá způsoby sebepojetí i sebeprezentace výtvarných umělců v období 19. století v českých zemích.

Fenomén umělectví v naší knize zahrnuje sebereflexi i sebeprezentaci výtvarných umělců; týká se tedy vlastních tvůrčích výkonů i ideologie spjaté s výtvarným uměním. Ukazuje, nakolik emancipace umělců souvisela s národními hnutími, a jak odpovídala vývoji evropské umělecké scény. Čeští umělci se stávali uznanou součástí proměňující se moderní společnosti.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Konečný, Michal: Apollo a Marsyas

Obsáhlý přehled vývoje výtvarného umění a architektury na území Moravy – od pravěku po počátek 21. století.

Autor – vysokoškolský pedagog, historik umění a památkář – přibližuje výrazná umělecká díla a stavby různých slohových období. Zároveň dává čtenáři poznat svět lidí, kteří u zrodu těchto děl stáli (ať už jde o umělce a umělecké řemeslníky na jedné straně, či objednavatele a mecenáše na straně druhé). Morava se v jeho pojetí jeví jako území ve středu Evropy, kde se setkávali umělci a křižovaly vlivy z různých koutů kontinentu. Z jejich činnosti pak vznikala pozoruhodná architektonická, malířská či sochařská díla, z jejichž krásy se můžeme těšit dodnes.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Teige, Karel: Deníky 1912–1925

Edice deníků Karla Teigeho, předního českého teoretika umění a programového mluvčího české meziválečné avantgardy.

Publikace zpřístupňuje deníkové záznamy z Teigeho dětství a raného mládí z let 1912–1925, a to včetně cestovních deníků, které dokumentují Teigeho pobyty v Paříži, Francii, Itálii a v Sovětském svazu. Teige v textech zachycuje své školní zážitky, četbu, začátky výtvarné tvorby, ale též názory na literaturu, umění a politickou situaci. Úvodní studie, komentáře, fotografie z rodinného archivu, faksimile vybraných deníkových záznamů.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Zapletal, Aleš: Obrazy filozofie a tělesná mysl

Studie zkoumá historický vztah mezi filozofickým myšlením a obrazem, který jazyk filozofie vždy úzce doprovázel.

V knize je nastíněna historie tohoto žánru od středověkých rukopisů po ukázky ze současnosti. Obrazy filozofie byly ještě na počátku sedmnáctého století součástí filozofických spisů a disputací, v období moderní filozofie (po Descartovi) se však postupně vytrácí. Autor hledá důvody vymizení a transformace tohoto kdysi bohatého žánru a ukazuje rovněž jeho současné podoby. K rozboru filozofických obrazů Zapletal využívá pojmového a teoretického aparátu současné kognitivní vědy.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Mohlo by vás zajímat