E-knihy
4. 5. 2023, WEBREDAKTOR

Květen je čas lásky, ale také poezie. Stáhněte si současné básnické sbírky, které mohou inspirovat k novému pohledu na svět.

Připravili jsme výběr současné české poezie, kterou si můžete stáhnout. V dávce nejste jména jako Svatava Antošová, Viola Fischerová, Kateřina Rudčenková, Petr Hruška, Lukáš Marvan nebo Karel Šiktanc. Tematická dávka se sestává z těchto titulů: Vážná známost, Nouzové zastavení času, Osip míří na jih, Počasí v Evropě, Domek na vinici, Tajná cikánská kronika, Vlčí slina, Město je náš les, Tady za rohem to všechno je, Auta vjíždějí do lodí, Přízraky, Cestovní básně, Cigarety se nehladí, Zevnitř, Výjevy, Hlava na stole, Chůze po dunách a Kostel v mlze.

Tip! Všechny tematické e-knihy můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr níže.

Šiktanc, Karel: Vážná známost

Sbírka jednoho z nejvýznamnějších českých básníků současnosti obsahuje verše, které vznikaly v letech 2003–2007.

Karel Šiktanc nepochybně patří k žijícím klasikům současné české literatury, a to především z toho důvodu, že svět kolem sebe dokáže sledovat i zachytit suverénním i zcela originálním básnickým jazykem, jenž je navíc umocněn vysokou stylistickou úrovní. Do nejnovější sbírky vložil autor dva rozsahem nevelké cykly, dále pak samostatnou skladbu „Běseň“ a v závěrečném oddílu, nazvaném „Máchovské variace“, pak shromáždil své texty, které na toto téma v poslední době napsal. Poslední část pak obsahuje i báseň „Vážná známost“, jež celý tento Šiktancův soubor pojmenovala. V uvedeném pojmu spatřuje autor nejen kategorii vyjadřující určité stadium ve vztahu muže a ženy, ale zároveň tuto intimní záležitost promítá do svého hluboce osobního vztahu k Máchovi jako k symbolu české poezie.

STÁHNĚTĚ SI

Fischerová, Viola: Domek na vinici

Kniha poezie renomované české básnířky je tvořena třemi volnými oddíly veršů, které doplňuje krátká lyrická balada v próze.

Sbírka nastoluje téma domova, jenž je ale vzhledem k trpkým autorčiným zkušenostem poněkud vzdáleným pojmem. Domov se tak projevuje jako součást poznání a prožitků, životních zastavení, jež se rozbíhají do deníkových záznamů naplněných intimními akordy i láskou od oslnivého vzplanutí až do takřka antické tragiky. Tyto prvky, tolik charakteristické pro autorčinu poezii, se tu zrcadlí v obměněných podobách a naplno odhalují básnířčino nitro. Drobné vzpomínky otvírají otázky nad vlastní existencí, ne nepodobnou viničnímu domku, místu dočasného útočiště. Místu, kde lze zároveň sledovat přírodní koloběh vzniku a zániku, zrození i umírání. I předtuchu definitivního odchodu, jenž definitivně vystřídá okamžiky závratného štěstí, aby znovu připomněl pomíjivost lidské existence.

STÁHNĚTĚ SI

Antošová, Svatava: Vlčí slina

Sbírka současné severočeské autorky a publicistky tvoří souvislou básnickou trilogii, která průběžně vznikala v letech 1996–2006.

Celou skladbu lze chápat jako podobenství o počátku i konci lidské existence. Snad v každé ze tří částí vystupuje smrt, která je v autorčině podání zosobněním krutosti, zmaru a zániku. Ponurou atmosféru navozuje Antošová hned v prvním oddílu, kde v jakémsi zásvětí, pojmenovaném „sarkoles“ a obohaceném negativními, téměř mytologickými prvky, žije „sarkomuž“ a „sarkožena“. Není přesně definováno, zda dítě, vstupující na scénu v druhém dějství bylo počato z jejich vztahu, každopádně to pro celkové vyznění poémy není podstatné. Mnohem důležitější je zde role sedmi sudiček, které tohoto človíčka nejenže neochrání na jeho budoucí pouti životem, avšak samy navíc drastickými způsoby bídně zahynou. V samotném závěru se sice autorka pokouší vzkřísit vztah mezi mužem a ženou, činí tak ovšem stylem a jazykem, které vedou k absolutní citové devalvaci a k rozkladu lidského nitra a duše.

STÁHNĚTĚ SI

Hruška, Petr: Auta vjíždějí do lodí

V pořadí již čtvrtá sbírka výrazného ostravského básníka se civilní řečí a s uplatněním předcházejících motivů zabývá okolním světem, přesto se ho však pokouší vnímat i inovativně, třeba skrze možnosti dopravních prostředků.

Prostor a čas při jízdě autem mnohdy ztrácí své filozofické či matematické zákonitosti: člověk se tak ocitne uprostřed chvíle, jež zbystří jeho mysl, představy a vnímání. Na každé takové cestě se setkáváme s novými, nezapomenutelnými prožitky, jež přicházejí většinou nenápadně a odkazují nejen na lidské soukromí, ale i na to, co plně nechápeme, co je v nedosažitelných výškách a s čím se i přes miliardové vzdálenosti světelných let cítíme spřízněni. Je to pochopení sounáležitosti s touto planetou, domovem i vesmírem, které je zároveň i jakýmsi bolestným poznáním, v němž se střídá ztráta a znovunalezení intimity, bezradnost i motivy a zárodky konání člověka. Zároveň však toto pochopení obsahuje i pokus zachytit lidské bytí jako kapitolu o pomíjivosti, která vizionářsky hledá nové světy, ať už v podobě nedotčené přírody nebo jako vidiny k osídlování dalekých planetárních těles.

STÁHNĚTĚ SI

Marvan, Lukáš: Cestovní básně

Sedmá sbírka českého básníka, srílanského buddhistického mnicha, nyní člena hasičského záchranného sboru, vyniká snahou o zdůraznění duchovních a životních hodnot.

Úvahy, přemítání o světě, o hledání ideálního místa, v němž si člověk uvědomí své krédo, postoje a názory – to jsou pouze některé z hlavních témat básníka Lukáše Marvana. V jeho verších se prolínají nejen postřehy z cest, na nichž si ujasňoval své duchovní přesvědčení, ale i objevování iniciačních prostorů, kde se dala zahlédnout „boží tvář“. Oproti předcházejícím sbírkám nabývá tento soubor konkrétnější podobu ve ztvárnění mezilidských vztahů: je tady hledisko paměti, v němž se ocitá letmá vzpomínka na rodiče, je tady i láska, popsaná v průzračné celistvosti a s vnitřním klidem i nadhledem. Ale jsou tu meditace o dnešní době, její uspěchanosti a prázdnotě, o tom, jak nesnadné je vyrovnat se s pocity, kdy „vás zaplaví smutek strach a na cestě bude stesk“.

STÁHNĚTĚ SI

Rudčenková, Kateřina: Chůze po dunách

Čtvrtá sbírka současné české básnířky, prozaičky a dramatičky je meditativním zastavením nad pomíjivostí života a nezadržitelného běhu času i nad smyslem naplnění lidské existence.

Zásadní změna, k níž dochází v poezii Kateřiny Rudčenkové, je snaha o zklidnění verše i o zařazení existenciálního přízvuku. Předcházející nespoutanost nahrazuje nyní autorka ucelenými meditacemi, v nichž zřetelně zaznívají motivy východní filozofie. Její velká témata, která kralovala předcházejícím sbírkám (především erotické záchvěvy, osamocení či obavy) se zde také objevují, neděje se tak ovšem v tak velké míře jako dosud. Rudčenková se v básních představuje jako poutník, procházející krajinou, v níž hledá barvy, namalované nejen na tváři světa, který pozoruje, ale ilustrující i její konkrétní pocity a dojmy. Citlivě sleduje vše, co se kolem ní odehrává, vyrovnává se s bolestí, smutkem a steskem a s nadhledem hodnotí průběh vlastního bytí, do něhož náhle pronikají rušivé tóny, jež poodhalují, že ne vždy se autorčin život odehrával podle jejích představ a očekávání.

STÁHNĚTĚ SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.