Vybíráme
28. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Koncept třetího místa vnesl do veřejné debaty sociolog Ray Oldenburg už v roce 1989. Třetím místem se rozumí takové místo, kde lidé tráví svůj čas, a které není domovem ani prací.

Knihovny jsou považovány za jedno z nejdůležitějších třetích míst a to proto, že splňují i další podmínky, jako je názorová neutralita, přístupnost, nízkoprahovost a prostor pro setkávání a diverzitu. Díky tomu mohou sehrát důležitou roli při mimořádných událostech, jak se potvrdilo i v loňském roce po vypuknutí války na Ukrajině.

Služby pro občany Ukrajiny

Kroky k tomu, aby se služby pro nově příchozí z Ukrajiny staly běžnou součástí služeb knihovny, byly učiněny velmi záhy po tom, co se Krajské asistenční centrum pomoci přestěhovalo z Ústřední knihovny do větších prostor. Občanům Ukrajiny knihovna nabídla zápis zdarma, aby co nejvíce otevřela možnost přístupu k informacím a poznání, které se v ní nabízí.

Průběžně je doplňována nabídka titulů v ukrajinštině ve fondu knihovny. Daří se to zejména díky darům a spolupracím. Nyní knihovna nabízí kolem 700 titulů v ukrajinštině. Nabídku tvoří jak knihy pro děti, tak i pro dospělé a významnou součást tzv. naučné literatury jsou jazykové příručky a slovníky. Knihy knihovně darovaly jak neziskové organizace, tak i Velvyslanectví Ukrajiny a osobní knihovnu před svým odjezdem zpět na Ukrajinu čtenářům věnovali manželé Perebyjnisovi. Rozvíjí se spolupráce přímo s ukrajinskými knihovnami. Podepsáno bylo Memorandum o spolupráci se Státní knihovnou pro mládež v Kyjevě. Do budoucna by mohla být o ukrajinské tituly rozšířena nabídka E-knihovny.

Důležitou součástí služeb je nabídka programů a aktivit. Velmi oblíbené jsou jazykové kurzy, konkrétně kurzy češtiny pro cizince, se kterými knihovně pomáhají další neziskové organizace i dobrovolníci, nebo nízkoprahové doučování pro děti. Akce ukrajinské komunitě na míru vznikají díky zapojení ukrajinské koordinátorky, paní Iuliie, která také přibližuje služby a fungování knihovny na pravidelných setkáních. Knihovna je představena jako místo odpočinku, relaxace i zázemí pro neformální setkávání. Konkrétní nabídku akcí je možné sledovat v kalendáři akcí na webu. Aktivně se zapojují například pobočky Opatov, Záhřebská, Smíchov, Dittrichova nebo Dejvice.

Další rozvoj aktivit v letošním umožní podpora z fondu UNICEF, kterou zprostředkovává hl. m. Praha. Pokud byste s knihovnou v této oblasti rádi spolupracovali, neváhejte se nám ozvat na e-mail knihovna@mlp.cz nebo kontaktního formuláře.

Hlavním smyslem činnosti knihovny ale je, aby sloužila jako místo, kde se přirozeně potkávají nově příchozí s dalšími lidmi, ať už kvůli společným zájmům, koníčkům, nebo proto, že spolu žijí v jedné čtvrti a chtějí se víc poznat. Knihovna tak chce přispět k rozvoji sousedských vztahů a dobrému soužití ve městě a tomu, aby Praha mohla být metropolí pro všechny.

Tip! Navštivte charitativní večer na podporu Ukrajiny, který se koná v sobotu 11. března 2023.

Mohlo by vás zajímat