Vybíráme
24. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny pro vás připravilo únorové tipy na čtení. Tentokrát dáme prostor českým autorům a autorkám.

A témata? Zahraniční hvězdy v Českoslovenku, Foklor a Marta Kubišová.

Bystrov, Michal: Od Armstronga k Bécaudovi

Novinář a písničkář Michal Bystrov strávil více jak deset let svého života sbíráním informací a promýšlením konceptu knihy, ve které sleduje osudy slavných zahraničních hvězd, jež navštívily Československo. Dvacet obsáhlých medailonů pracuje s dobovým tiskem, biografiemi, akademickými knihami i vzpomínkami pamětníků či samotných hvězd. Každá z hudebních osobností je nejprve zasazena do mezinárodního kontextu a následně se detailně probírá její stopa v Československu. Mnohými ilustracemi a fotografiemi obohacená monografie vypráví příběhy o umělcích a umělkyních jako byli Josephine Baker, Paul Robeson, Yves Montand, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Johnny Cash a mnoho dalších.

PŮJČTE SI

Stavělová, Daniela (ed.): Tíha a beztíže folkloru

Zatímco jazzoví fanoušci v roce 1965 s nadšením poslouchali vystoupení Louise Armstronga v pražské Lucerně, po celém Československu se plánovaly, promýšlely či konaly folklorní slavnosti. Dělo se tak v době tzv. folklorního hnutí druhé poloviny 20. století, které bylo podle autorů této obsáhlé kolektivní monografie významným a zároveň rozporuplným kulturním i sociálním jevem. Komunistická garnitura si v 50. letech folklor přivlastnila jako součást své ideologie a „lidově“ pojaté státní kultury. Aktivní účast na folklorních událostech byla ale pro mnohé – zvláště v pozdějších letech a za normalizace – způsobem, jak se režimu vzdálit, jak ho ignorovat i jak se realizovat v alternativním, nepolitickém a „autentickém“ světě. Tíha režimu a beztíže osobních realizací. Proč ony uvozovky u slov lidový a autentický? Jsou to problematické a mnohoznačné pojmy, jak vám potvrdí autoři této důležité knihy: Etnoložky, historikové, antropoložky i muzikologové.

PŮJČTE SI

Chochola, Luděk: Marta Kubišová v písních a pořadech

Za komunistického režimu to měl těžké jak folklor, tak i značná část společnosti. Mezi nimi i Marta Kubišová. Ikona české pop music oslavila v listopadu minulého roku 80. narozeniny. Energická a usměvavá zpěvačka svůj nakažlivý optimismus pěstovala navzdory všem těžkostem. Luděk Chochola se rozhodl její životní příběh od 60. let až do současnosti ilustrovat pomocí chronologicky sestaveného komentovaného výčtu koncertů, písní, alb a koncertů. Tyto informace jsou doplněny o citáty Kubišové či jejích přátel a o zajímavosti všeho druhu. Nechybějí ani desítky dobových fotografií. S Martou Kubišovou tak putujeme jejím životem a stejně tak pohnutými dějinami naší země. Sledujeme její závratný start kariéry a koncertování s Václavem Neckářem a Helenou Vondráčkovou v 60. letech, jsme svědky jejího hrdého odporu vůči normalizační šikaně a její roli v disentu v letech 70. a 80. a konečně přihlížíme jejímu návratu na hudební scénu po pádu režimu, pádu, se kterým bude navždy spojená jako umělkyně zpívající Modlitbu pro Martu z balkonu Melantrichu na Václavském náměstí.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny.

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.