Vybíráme
27. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Zveme vás na ozvěny festivalu 3KinoFest, které se konají od 3. března 2023 do 4. března 2023 v Ústřední knihovně.

Bude to již 10 let od založení festivalu 3KinoFest, a proto jsme si pro vás připravili filmové projekce v rámci cyklu The Best of 3KinoFest. Připomeňte si spolu s námi, jaké filmy jsme na festivalu představili a koho jsme potkali. Máte jedinečnou šanci opět vidět snímky z Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky, které jsme uvedli na festivalu za posledních 10 let.

Projekce a přednášky se konají v sálech Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů. Podrobný program na www.mlp.cz/kino a www.3kino.cz.

Trezor

Kde Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 3. 3. 2023 | 18:30
Vstupné 120 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Historický thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, se odehrává v podzemí ministerstva vnitra v listopadu 1956, několik dnů po rozmetání boje za nezávislost. Výchozí situace je neuvěřitelná, ale pravdivá: ti, kteří potlačili revoluci v listopadu ’56, čelili trapné situaci, kdy nemohli proniknout do vlastního trezoru pro důvěrné osobní materiály. Kvůli zmatku při revoluci se ztratily speciální klíče a dveře trezoru jsou tak odolné, že ani ruční granát není řešením. Nakonec policii nezbývá než si ‚vypůjčit’ z vězení bankovního lupiče Becka, který se kdysi do tohoto trezoru dostal. Odsouzeného však čeká velké překvapení. Zde začíná vzrušující hra plná zvratů, kde nikdo a nic není tím, čím se zdá být.

Bohové

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 3. 3. 2023 | 20:30
Vstupné 120 Kč KOUPIT VSTUPENKU
Nesl v sobě nebe i peklo a touhu naplnit smělé sny přes nepřízeň totalitního režimu. Drama o vynikající osobnosti, slavném kardiochirurgovi, který se za nepříznivých okolností odvážil měnit panující zásady a zvyklosti v lékařství v době totality. Doktor Zbigniew Religa věří, že je možné zachraňovat lidské životy, ohrožené vážnými vadami a nemocemi srdce. Opouští slibně se rozvíjející lékařskou kariéru ve Varšavě, aby se chopil příležitosti a založil kardiochirurgickou kliniku v hornickém městě Zabrzehu. Naráží přitom na nedostatek financí, odpor starších kolegů i dosavadní hranice znalostí svého oboru. Nevzdává se! V 80. letech minulého století uskuteční první transplantaci srdce v Polsku.

Křtiny

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 4. 3. 2023 | 18:30
Vstupné 120 Kč KOUPIT VSTUPENKU
Film se odehrává v bouřlivém čase prosince roku 1981. Zbožná katoličku Marianne se rozhodne využít křtin svého nejmladšího vnuka k usmíření svých rozhádaných dětí. Její plán naruší generál Wojciech Jaruzelski, který vyhlásí pro Polsko stanné právo. Zoufalá Marianna se nehodlá vzdát svého cíle a zatají před ostatními pravdu o politické situaci. Zdánlivě malá lež ovšem spustí lavinu nečekaných událostí, které bude velmi těžké zastavit.

Ikarus. Legenda o Mietku Koszovi

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 4. 3. 2023 | 20:30
Vstupné 120 Kč KOUPIT VSTUPENKU
Film je inspirován životním příběhem slavného polského jazzového klavíristy Mietka Kosze, který se za svůj krátký život stihl proslavit i ve světě. Navzdory tomu, že se narodil na chudém polském venkově, s vadou zraku, a následně byl odložen do dětského domova, se Mietek Kosz stává klavírním virtuosem. Bill Evans, slavný jazzový pianista, označil Mietka Kosze za jednoho z tří největších hudebníků své doby a chtěl s ním nahrávat v USA. Závratná kariéra však nedokáže vytěsnit jeho pocit samoty a Mietkovi se nepodaří vymanit se ze zajetí citového osamění.

10. ročník 3KinoFest

Festival 3KinoFest v roce 2023 oslaví 10 let od svého založení!  Jubilejní narozeniny festivalu chceme na začátku listopadu oslavit nejen v Praze, ale také v Bratislavě a Varšavě.

Dlouhodobým cílem 3KinoFest je propojování filmu a umění regionu V4. A proto kromě filmových projekcích ve 3 městech, chceme také tento rok uspořádat slavnostní odhalení 3 výtvarných děl ze soukromých sbírek od významných umělců z Polska, Slovenska a Česka.

www.3kino.cz