Vybíráme
8. 2. 2023, WEBREDAKTOR

V únoru 2023 pro vás Artotéka připravila další originální díla a knihy z oblasti výtvarného umění.

Tip! Půjčte si všechny novinky z Artotéky. Obrázek v perexu je originální dílo Klaudie Hlavaté Kryštof.

Ivan Meštrović (1883–1962)

Monografie, která je zároveň publikací k výstavě, zkoumá různé aspekty života a tvorby chorvatského sochaře Ivana Meštroviće.

Publikace zkoumá kořeny Meštrovićova umění a přibližuje formativní léta sochaře ve Vídni na začátku 20. století. Jako celek komplexně představuje jeho uměleckou tvorbu i působení coby politické osobnosti. Důležité jsou rovněž texty, které zkoumají Meštrovićovy vazby na české umělecké prostředí.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Architektura a česká politika v 19.-21. století

Publikace shrnuje výsledky dlouhodobého projektu, jenž pohlížel na architekturu jako na aktivní složku, která spoluutváří společenskou a politickou sféru.

Celé dlouhé období 19., 20. a 21. století rozděluje do čtyř základních historických etap (epocha rakousko-uherské monarchie, první republiky, komunistického režimu a obnovy demokracie). V každém z těchto časových úseků ukazuje stavby, které dokládají, jak architektura a urbanismus daného období vyjadřují dobové nastavení politiky českých zemí.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Francová, Jana: Navigátor

Úvod do umění nových médií odkazuje na hlavní cíl knihy, která představuje asociativního průvodce neustále se měnícím prostorem technologicky podmíněného umění.

První tři kapitoly knihy zkoumají médium v umění, terminologii nových médií a počátky audiovize. Následující čtyři kapitoly prozkoumají obecné koncepty času, prostoru, těla a kódu v rámci technologií používaných v umění nových médií. Na takto vytyčených konceptuálních osách se Navigátor věnuje formám a příkladům umění nových médií. Najdeme zde asociativní souvislosti mezi konkrétními díly umění videa, zvukového umění / sound artu, performance, interaktivní instalace, robotického umění, telematiky, videomappingu, VJingu, net artu, game artu, softwarového umění, algoritmického umění, umělé inteligence i práce s DNA nebo databázemi.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Mohlo by vás zajímat