Vybíráme
5. 1. 2023, WEBREDAKTOR

V lednu 2023 pro vás Artotéka připravila další nové knihy z oblasti výtvarného umění.

Tip! Půjčte si všechny novinky z Artotéky

Umění: objasněno

Bohatě ilustrovaná publikace představuje sto výjimečných výtvarných děl z různých etap dějin umění od pravěku po současnost.

Barevné reprodukce jsou doplněny komentářem, který zasazuje dané dílo do dobového kontextu a stručně shrnuje jeho obsah a význam v dějinách umění. Zaměřuje se zejména na obrazy, ale nechybí ani ukázky knižní malby, sochy či objekty.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Co je českého na umění v Čechách?

Soubor studií, které věnoval přední český historik architektury a designu tématu formování českého „národního“ umění.

Ambicí Vybíralových textů je překonat tradiční nacionalistický model výkladu vývoje české architektury a umění 19. a 20. století. Autor naopak usiluje o to, aby byly do historického narativu začleněny i osobnosti, které z něj byly dříve vylučovány (např. pro svůj původ v německojazyčném prostředí).

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Hájek, Václav: Na hraně všednosti

Sbírka esejů věnovaných různým tématům z oblasti vizuální kultury.

Kniha se zabývá velmi konkrétními, dílčími motivy, které vypadají jako samozřejmosti, jimž není potřeba věnovat žádnou zvláštní pozornost, natožpak teoretickou reflexi. Proč se zaměstnávat tím, jakou roli hraje ve vizuální kultuře kouř, guma nebo židle? Ukazuje se, že i z rozboru zdánlivé nicotnosti lze vyvodit obecné a principiální závěry (a za toto povznášející a zábavné poznání autor děkuje hlavně Erasmu Rotterdamskému a jeho Chvále bláznivosti). Knížka chce naznačit, že si jednotlivostí, samozřejmostí a „banalit“ v (nejen) vizuální kultuře příliš málo všímáme, i když jsme jimi zcela obklopeni jako Jonáš velrybou.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Mohlo by vás zajímat