Vybíráme
4. 1. 2023, WEBREDAKTOR

Nestihli jste si zajít na přednášku nebo na jinou kulturní akcí? Celý rok připravujeme obsah na YouTube kanálu knihovny nebo na Soudcloudu. Poslechněte si rozhovory a přednášky na rozličná témata.

Videa z přednášek najdete na www.mlp.cz/youtube. Podcasty na www.mlp.cz/soundcloud.

Adventní setkání s Markem Orko Váchou

Záznam přednášky proslovené ve velkém sále Ústřední knihovny Městské knihovny v Praze 8. 12. 2022.

Šance žít přichází jen jednou… Jaká je tedy odpovědnost člověka za jeho životní příběh? Co je v životě opravdu důležité? Jak naplnit čas, který nám byl dán? Je třeba s pokorou přijmout vlastní velikost, dojít k poznání, že symfonie, které nenapíšeme my, nevzniknou nikdy, obrazy, které nenamalujeme my, nebudou nikdy a dobré projekty, které neuvedeme v život my, nebudou nikdy. Kněz a bioetik Marek Orko Vácha nás vyzývá k tomu, abychom se nespokojili s málem, abychom prosili o velké dary a naplnili nádoby našich životů vrchovatou měrou. Přednáší: Mgr. Marek Orko Vácha, Ph.D.

PUSŤTE SI NA YOUTUBE

Psychoterapie a příroda

Záznam přednášky proslovené v malém sále Ústřední knihovny Městské knihovny v Praze 8. 11. 2022.

Existuje jedna psychoterapie v přírodě nebo má každý terapeutický směr svojí terapii v přírodě? Jaké jsou příležitosti a jaké jsou výzvy přístupu, který se nám může zdát přirozenější? Předtím než Sigmund Freud usadil psychoterapii na pohovku, tak sám prováděl psychoterapii v rámci dvanácti procházek po Vídni. Budeme si povídat o tom, co nám tento způsob práce s klienty může přinést. Přednáší Mgr. et Mgr. Adam Táborský, psycholog a terapeut.

PUSŤTE SI NA YOUTUBE

Na frontách informační války

Playlist s přednáškami a diskuzemi na témata spjatá s dezinformacemi, hoaxy a informační válkou. Našimi hosty jsou experti na hybridní válku, odborníci z řad historiků, novináři a další.

Co jsou hybridní způsoby válčení a jak jsou využívány informace v konfliktech? V čem spočívá role velmocí v současném informačním válčení? A proč je informační gramotnost úkolem pro každého z nás? To jsou otázky, na které diskutující odpovídají. Mezi dalšími tématy jsou mimo jiné tyto příspěvky: Informační válka po česku, aneb práce dezinformátorů s historickou pamětí, s historickým kontextem a s historickými souvislostmi, které slouží ke zvyšování dopadu manipulace s veřejným míněním.

POSLOUCHEJTE NA SOUNDCLOUDU

Mohlo by vás zajímat

Online členství nabízí zdarma snadný přístup k informacím online prostřednictvím webu Městské knihovny v Praze. Najdete tam výsledky vědeckých výzkumů publikovaných v zahraničních časopisech (EBSCO), český i světový tisk (PressReader), populárně naučnou literaturu ke stažení do čtečky (BOOKPORT) i digitalizované dokumenty včetně těch nedostupných na trhu (Digitální knihovna Městské knihovny v Praze).

Tip! Všechno pohromadě najdete na www.mlp.cz/online.