Vybíráme
2. 1. 2023, WEBREDAKTOR

Přijďte si poslechnout životní příběhy těch, kteří nám zprostředkovali minulost. Po celý rok 2023 probíhají v pobočce Ostrovského přednášky Jakuba Rychtara.

V přednáškách se budeme věnovat životu a dílu nejvýznačnějších českých historiografů a autorů historické beletrie, a to od osvícenství až po současnost. Nemineme samozřejmě nejchvályhodnější osobnosti oboru – Františka Palackého, Josefa Pekaře, Františka Kutnara či Petra Čorneje. Stranou nezůstane ani prezentace důležitých děl jednotlivých osobností. Přednášejícím je Jakub Rychtar. Všechny přednášky začínají v 17:00 hodin a jsou zdarma.

18. 1. 2023 – Dějepisec zlaté éry českých měst

Zikmund Winter
První přednáška v novém semestru bude věnována historikovi a beletristovi, který se věnoval převážně období raného novověku, zajímal se o dějiny měst, škol či dějiny řemesel. Důležitá byla pro Wintera spisovatelská činnost, dlouhé roky působil jako gymnaziální profesor na středních školách v Rakovníku a v Praze.

15. 2. 2023 – Hrady, zámky a tvrze Království českého

August Sedláček
Život Augusta Sedláčka byl naplněn pilným sběrem materiálů k dějinám šlechtických staveb všeho druhu. Nebylo snad místa, na němž stál hrad, zámek či tvrz, které by Sedláček nenavštívil a zevrubně jej nepopsal. Z jeho snažení vzešlo epochální dílo, jež nebylo v českém prostředí dosud překonáno.

15. 3. 2023 – Historik i politik

Antonín Rezek
Antonín Rezek byl nejen skvělý historikem, ale – podobně jako někteří jeho další kolegové – se zapojil do politiky. Působil jako ministr pro české záležitosti ve vídeňské vládě mezi roky 1900 – 1903, taktéž zasedal v Českém zemském sněmu, a to v letech 1905 – 1906. Z jeho díla zmiňme spisy o raném novověku nejen v českém, ale i celoevropském kontextu. Dalším tématem, jímž se Rezek zabýval, byly dějiny náboženství a náboženských válek.

19. 4. 2023 – Zakladatel dějepisné školy

Jaroslav Goll
Golla lze vedle jeho žáka Pekaře a Františka Palackého označit za jednu z největších person české kritické historiografie. Právě Goll byl zakladatelem svébytné historické školy, z níž vyšla další řada vynikajících badatelů – Pekař, Šusta, Novotný a další. V Gollově době bylo navíc vcelku běžné, věnoval-li se budoucí historik i jiným oborům. Gollovou láskou byla poezie, jíž i psal, známy jsou i jeho pokusy z ranku beletristického. Co se dějepisu týče, byl Jaroslav Goll průkopníkem pozitivismu v českém prostředí.

17. 5. 2023 – Historik širokého rozhledu a tvůrčích schopností

Josef Pekař
Doménou Josefa Pekaře bylo zhusta psaní o jeho rodném kraji – Českém ráji. Právě odsud vzešlo dílo, jež ve svém oboru dle mnohých nebylo překonáno: dvoudílná Kniha o Kosti. Pekař byl ale historikem širokého záběru – uměl psát stejně tak o Kristiánově legendě jako o Třicetileté válce, byl rovněž zdatným popularizátorem historie a přispíval jako publicista do novin.

21. 6. 2023 – Od rybníků do hájemství světových dějin

Josef Šusta
Šustovým otcem byl stejnojmenný rybníkář, pozdější historik o dětství stráveném na jihu Čech napsal půvabné knížky. Zatímco jeho generační souputník Pekař psal především o českých luzích a hájích, Šusta se s náležitými znalostmi a umem pouštěl taktéž do celoevropských záležitostí. Byl vskutku zdatným syntetikem. Podobně jako Antonín Rezek, byl i Šusta politikem. A politika stála tohoto velkého českého historika také život.