Vybíráme
1. 9. 2022, WEBREDAKTOR

Letos opět proběhnou oblíbené sousedské slavnosti Zažít město jinak. Těšit se můžete na pestrý kulturní a komunitní program, který se bude konat v blízkosti našich poboček.

Zažít město jinak

Zažít město jinak jsou sousedské slavnosti, jejichž náplň vytvářejí sami obyvatelé daných lokalit. Jsou založené na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních organizátorů a mnoha dalších subjektů. Jsou otevřené všem věkovým a zájmovým kategoriím.

Proč se konají? Abychom jako obyvatelé měst vystoupili ze stereotypu vnímání veřejného prostoru a uvědomili si jeho hodnotu. Na slavnostech dostanou hlavní prostor místní obyvatelé, jejich nápady, um, dílny, hry, ale také místní podniky a organizace, kapely, divadelní soubory apod. Vstup na všechny akce poboček v rámci Zažít město jinak je zadrma.

https://zazitmestojinak.cz/

Město jinak v blízkosti poboček knihovny

Zažít město jinak v Krči
Kde: Krč
Kdy: 1.9.2022 | 12:00 – 18:00
Přijďte na setkání se sousedy a přáteli k Modrému pavilonu. Knihovna si pro vás připravila bazar kuchařských knih a náčiní. Máte doma kuchařky, které nepotřebujete? Pokud jsou v dobrém stavu, nezničené a nepopsané, můžete je vyměnit za jiné. Pro děti jsou připraveny kvízy (nejen) o škole s výherní tombolou a hledání kamínků.

Zažít Fidlovačku jinak
Kde: Park Fidlovačka, Praha 4 – Nusle
Kdy: 3.9.2022 | 12:00 – 18:00
V rámci akce Zažít Fidlovačku jinak, která se koná pod záštitou spolku „Probuďme Nusle“, se můžete těšit na prohlídku Divadla Na Fidlovačce či procházku blízkým okolím a parkem, obojí bude s odborným výkladem. Program po celé odpoledne obohatí i knihovna Jezerka, jsou připraveny dětské výtvarné workshopy – výroba divadelního kukátka či záložka do knihy, autorské poetické pásmo Naštěstí není mléko nebo scénické čtení Myš v klavíru. A nebude chybět ani knihovna na kolečkách – bibliobus Oskar.

Zažít Americkou jinak se Zahřebskou
Kde: Záhřebská
Kdy: 10.9.2022 | 11:00 – 18:00
Dospělým nabízíme odpočinek a přihlášení do knihovny na dva měsíce zdarma. Pro děti jsou připraveny hry a dílny inspirované komiksovými postavičkami Čtyřlístku. Vyměňte na chvíli ruch ulice za klidné prostředí knihovny.

Zažít město jinak na Korunní
Kde: Korunní
Kdy: 17.9.2022 | 9:00 – 13:00
Přijďte Zažít město jinak do pobočky Korunní! Čeká Vás interaktivní program, v němž poznáte, jak zrakově a sluchově znevýhodnění překonávají bariéry při četbě knih a hraní společenských her. Prohlédnete si hmatové obrázky, zkusíte číst knížky psané Braillovým písmem, zahrajete si sluchové pexeso a tichou poštu pro neslyšící. Samozřejmě nebude chybět ani předčítání ukázek z knížek pro děti na téma bariér. A jako třešinku na dortu si můžete vyzkoušet napsat text na psacím stroji pro nevidomé.

Zažít město jinak u Vzletu
Kde: Komunitní centrum Vzlet
Kdy: 17.9.2022 | 10:00 – 19:00
Přijďte Zažít město jinak s pobočkou Korunní před komunitní centrum Vzlet. Čeká na vás oblíbený knižní swap – výměna knih. Máte doma nebo na chalupě knihy, které už nebudete číst, a chcete místo nich získat nové knižní úlovky do sbírky? Přijďte si ke stánku knihovny vyměnit své knihy za jiné. Měníme knihy pro velké i malé čtenáře. Knihy určené ke swapování musí být v dobrém stavu – neměníme knihy poničené, potrhané nebo pomalované.

Zažít město jinak na Novodvorské
Kde: Novodvorská – Ulice Jílovská
Kdy: 17.9.2022 | 10:00 – 17:00
Přijďte se na Jílovskou potkat se sousedy a přáteli. Knihovna si pro vás připravila swap dětských knih. Kvízy a soutěže pro děti a bude si moci s námi vyzkoušet retro hry z dob dětství paní knihovnice.

Zažít město jinak s Artotékou
Kde: Pragovka art district, Kolbenova 923, Vysočany
Kdy: 17.9.2022 | 10:00
Artotéka ve spolupráci s galerií Pragovka a jejím programem představí výběr knižního a obrazového fondu který si bude možné na místě půjčit. Zájemci se můžou i zapsat do knihovny.

Zažít Dům čtení jinak: Bez zábran
Kde: Dům čtení (Ruská)
Kdy: 17.9.2022 | 10:00 – 18:00
Přijďte zažít město jinak před pobočku Dům čtení, kde vás bude čekat bohatý celodenní program. Krom autorského čtení a poslechu hudby zde uvidíte performativní vystoupení skupiny NaHajana na téma překonávání hranic. Ve výtvarném koutku si vytvoříte texto-fotografickou koláž na bázi Recyklatury. Dům čtení, pobočka Městské knihovny v Praze, pravidelně pořádá komunitní a literární akce. Zažít Dům čtení jinak se připojuje k programu Zažít město jinak s cílem vyjít do ulic a představit své akce širší veřejnosti.

Zažít město jinak na Skalce
Kde: Skalka – Sídliště Skalka, park v Aldašínské ulici
Kdy: 17.9.2022 | 10:00 – 18:00
Přijďte s námi zažít Skalku jinak, v sobotu 17.9.2022 do prostoru parčíku v Aldašínské ulici. Čeká na vás celodenní hudební program, hry pro děti i dospělé, venkovní lasergame, workshopy, swap knih a zajímavé povídání. Ochutnáte naše i přinesené dobroty a můžeme společně strávit příjemný pozdně letní den pod širým nebem, v prostředí, ve kterém jste doma.

Zažít město jinak – Stodůlky a Lužiny
Kde: Náměstíčko pod Trifotem
Kdy: 17.9.2022 | 11:00 – 19:00
I v letošním roce srdečně zveme na sousedské setkání pod Trifotem. Přijďte si zahrát některou deskovou hru z fondu knihovny, vyzkoušet chůzi na chůdách, nebo třeba uplést či uháčkovat kus naší nekonečné šály. Pro děti a nejen pro ně máme připravené kvízy, mini-swap knížek, tvoření létajících ptáků a dílnu zaměřenou na Stromovou stezku.

Zažít město jinak na Jezerce
Kde: Jezerka – Ulice Adamovská
Kdy: 17.9.2022 | 13:00
Tentokrát se akce Zažít Michli bude odehrávat paralelně na dvou místech – v ulici Adamovská, před ZŠ Mendíků a pak přímo v knihovně Jezerka. Program bude bohatý, zde je ochutnávka: dětská divadélka, autorská čtení, burza oblečení, dobroty od místních prodejců, v knihovně swap oblečení, knih, hraček a školních potřeb, turnaje v deskových hrách, závody s modely autíček, které si přímo na místě můžete sestavit, výroba vlastní originální placky.

Zažít město jinak na Petřinách
Kde: Ulice Na Petřinách (prostor u Billy + Brunclíkova ulice)
Kdy: 17.9.2022 | 13:00
Letošní slavnost připravuje spolek Spolu na Petřinách, z.s. s dalšími sousedy. Tentokrát organizátoři zvolili prostor kolem obchodního domu s přesahem do Brunclíkovy ulice. Knihovna na Petřinách bude mít svůj point u stánku číslo osm. Představíme novou i původní podobu pobočky. K dispozici bude též možnost pro zpětnou vazbu prostřednictvím anketního plakátu.

Zažít město jinak na Ládví
Kde: Ládví
Kdy: 17.9.2022 | 14:00 – 18:00
Přijďte na setkání se svými sousedy do Komunitního centra Hrubého. Knihovna Ládví si pro vás připravila výrobu placek s knižní tématikou. Také jsme přichystali různé aktivity pro děti – kvízy, malování a výrobu originálních záložek do knih.

Zažít město jinak v pobočce Vikova I.
Kde: Vikova – Za zelenou lišku
Kdy: 17.9.2022 | 14:00 – 16:00
Přijďte za námi na sousedské setkání Zažít lišku jinak. Návštěvníky čeká bohatý program a naše knihovna nejen seznámí s činností pobočky, ale má připravené zajímavé knihy o historii čtvrti, dílničky, hry, kvízy i odměny pro malé i velké. S sebou budeme mít pro zájemce také přihlášky!

Zažít město jinak v pobočce Vikova II.
Kde: Vikova – Nová cesta
Kdy: 17.9.2022 | 16:15 – 19:00
Přijďte za námi na tradiční sousedské setkání Zažít město do ulice Nová cesta. Návštěvníky čeká bohatý program a naše knihovna nejen seznámí s činností pobočky, ale má i dílničky, hry, kvízy a odměny pro malé i velké. S sebou budeme mít pro zájemce také přihlášky!

Zažít město jinak na Barrandově
Kde: Barrandov
Kdy: 24.9.2022 | 13:00 – 19:00
Kromě bohatého programu před knihovnou, kde budou tradičně hrát i Papírová pimprlata, na vás v knihovně čeká výroba placek, výtvarná dílna, deskové hry a hra Z pohádky do pohádky. Pomůžete princezně splnit těžké úkoly u draka, ježibaby, Zlatovlásky, Popelky a Šípkové Růženky, aby našla cestu domů?